İlköğretim düzeyinde iki dilde yazılmış (Türkçe-Almanca) çocuk kitapları üzerine bir içerik incelemesi
The content analysis of bilingual (Turkish-German) children's books in elementary-level
- Tez No: 315053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, iki dilli kitaplar, kültürel çeşitlilik, ana dil, toplum dili, içerik incelemesi, Children?s literature, bilingual books, multiculturalism, first language, second language, content analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Türkler yaklaşık yarım yüzyıldır Almanya'da göçmen işçi olarak bulunmaktadırlar. İşçilerimizin bu ülkedeki sosyal ve kültürel birçok sorunu arasında en önemli sorunu çocuklarının eğitimidir. Çünkü araştırmalar ve istatistikî rakamlar çocuklarımızın ve gençlerimizin Almanlar ve diğer yabancılar arasında eğitim bakımından elverişsiz bir konumda bulunduklarını ortaya koymaktadır.Ana dili ve toplum dili aynı olmayan çocuklar, hem ana dilde hem de toplum dilinde ayrı ayrı dil yeteneklerine sahip olmakla birlikte, okula başlama yaşında ne ana dilde ne de toplum dilinde, tek dilli çocukların eriştikleri konuşma ve düşünme düzeyine ulaşamazlar. Ancak bu durumdaki çocukların ana dili yeteneği ilköğretime başlama çağında daha yüksektir. Bu bakımdan öğrencilerin ana dilini doğru biçimde öğrenmeleri ve kullanmaları hem toplum dilini öğrenmelerine, hem aile çevresiyle yakın ilişki kurmalarına hem de kişilik gelişimlerine olumlu katkılar sağlamaktadır.Yazınsal eserler çocuklara, hayat ve çevreye dair pek çok şey öğreten, yeni bir bakış açısı kazandıran ürünlerdir. Bu çalışmada, Almanya´da iki dilli çocuklar için hazırlanan çocuk kitapları öncelikle genel özellikleri açısından değerlendirilmiş ve belirlenen kriterler doğrultusunda seçilen 12 çocuk kitabı içerik incelemesi yolu ile çocuk kitaplarında bulunması gereken nitelikler açısından belirlenen ölçütler doğrultusunda uygunlukları değerlendirilmiştir. Kitaplarda bütün konular hem Türkçe hem de Almanca anlatılmaktadır. Söz konusu eserlerin çocukların seviyesine ilgi ve ihtiyaçlarına ne ölçüde seslendiği, çocuk kitaplarında bulunması gereken kriterlere uygunluğu gibi konuların değerlendirilmesi yapılmıştır.Bu araştırmadan elde edilen bulgular iki farklı kültürün çocuk kitaplarındaki içerik özelliklerinin benzer nitelikte olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Turks have been in Germany for half a century as immigrant workers. The most important problem among various social and cultural matters of our workers in this country is the educational conditions of the children, since research and statistical date prove that our children and the young are in an inadequate condition in terms of education among foreigners especially the Germans.Bilingual children have separate languages skills on both languages, they do not reach to have a speaking and thinking skills at first and second language as the children having mono-language at the age of primary school. However, first language skills of those students at the age of primary school are higher than that of their second language. Students coming from different social and cultural environment try adapt to school system of host country as a bilingual and multicultural individuals and by so to socialize in completely new value system of society. Effective learning and use of first language by those students enables them to learn of second language, improve effectiveness of communication with member of family environment and increase transmission of cultural values and personality development.Literature works are instruments that have provided children with many insights on life and environment, as well as with a new point of view. In this study, 12 children books was selected especially for children who grow up in Germany bilingually, have been examined and the suitability of them and the stories in them for children have been evaluated. These books offer appropriate topics with basic vocabulary and fundamental language patterns in both Turkish and German. To what extent the works that were mentioned could supply the needs of children and their suitability to the criteria that should exist in children stories have been evaluated. The results demonstrate that children?s books, both in two different culture, show significantly similar in content.