Sürekli değerli dizilerde tekrar istatistikleri
Run statistics in continuous valued sequences
  1. Tez No: 315616
  2. Yazar: ASLI AYŞE BİLİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVCAN DEMİR ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrar istatistikleri, iki değerli diziler, sürekli değerli diziler, bulanık küme teorisi, klasik model, önerilen model, kriter değer, aşma olasılığı, Run statistics, binary sequences, continuous valued sequences, fuzzy set theory, classical model, proposed model, critical value, exceedance probability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında, literatürde sürekli değerli dizilerin sabit bir kriter değere göre iki değerli hale dönüştürülmesi işlemine alternatif bir yöntem sunulmuştur. Bulanık küme teorisine dayanan bu yöntem ile karar vericinin tercihine göre değişebilen esnek bir modelleme imkanı sağlanmıştır. Bu bağlamda, ?klasik model? ve ?önerilen model? olarak adlandırılan bu iki yöntemin karşılaştırılması amacıyla hidroloji alanında bir uygulama çalışması yapılmış ve önerilen modele uygun olarak elde edilen tekrar istatistiklerinin olasılık dağılımları kullanılarak ileriye dönük tahminlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an alternative method is presented to the procedure of transforming continuous valued sequences into binary sequences in accordance with a constant critical value. With this method based on the fuzzy sets theory a flexible modelling which can alter according to the decision maker?s choice is provided. Within this context aiming comparison of the two models called as ?classical model? and ?proposed model?, an applicational study in the field of hydrology has been carried out and using probability distributions of run statistics retrieved in accordance with the proposed model, predictions have been made.