Evcil memeli hayvanlarda üremenin hormonlarla denetlenmesi
Control of reproduction with hormones in domesticated mammals
  1. Tez No: 315690
  2. Yazar: SEDA SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, koyun, kızgınlık, eksogen üreme hormonu, üremenin denetimi, Cattle, sheep, oestrus, exogenous reproductive hormone, control of reproduction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hayvansal üretimde, üremenin doğru planlanmasıyla sürünün verim düzeyi artırılmış olur. Özellikle evcil memeli hayvanlarda kızgınlığın doğru saptanamaması ve kaçırılması, yetiştiricilik açısından oldukça önemli kayıplar yaratmaktadır. Bu nedenle de kızgınlığın düzenlenmesi gerekir. Kızgınlığın düzenlenmesinde, erkek etkisinden, ışık, ısı ayarlaması ve karanlık saat uygulamasından, dişi üreme organlarının muayenesinden ve eksogen üreme hormonlarının kullanılmasından yararlanılmaktadır. Bu çalışmada, diğer yöntemlere göre başarı şansı daha yüksek olan hormon kullanımı ve uygulamasında dikkat edilmesi gereken konular, inek ve koyun türü üzerinde irdelenecektir.İneklerde kızgınlık prostaglandin / prostaglandin analoğu ya da progestagenler ile düzenlenebilir. Bu amaçla, özellikle süt ineği yetiştiriciliğinde prostaglandin F2a'nın gonadotropin salgılatıcı hormon ile birlikte kullanıldığı, ovsynch, co-synch, presynch, heat-synch gibi kimi planlı yapay tohumlama protokolleri de uygulanmaktadır. Koyunlarda kızgınlık, anöstrus dönem, aşım mevsimine geçiş dönemi ve aşım mevsiminde uygulanabilecek hormonlarla düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
In animal production, level of flock productivity is improved by right planning of the reproduction. Especially in domesticated mammals, if oestrus is not determine correctly, it causes important significant losses in terms of breeding. For this reason, oestrus must be regulated. In the regulation of oestrus, male influence, light and heat of adjustment and the application of dark hour, examination of the female reproductive organs and the use of exogenous reproductive hormones are used. In this study, comparing to other methods which have a higher success in the use of hormone and application considerations will be discussed in the type of cattle and sheep.Oestrus in cattle can be regulated by prostaglandin / analogue of prostaglandin or progestagens. For this purpose, especially in dairy cattle breeding prostaglandin F2a is used in conjunction with gonadotropin releasing hormone, applied to some planned artificial insemination protocols such as ovsynch, co-synch, presynch, heat-synch. Oestrus in sheep, anestrus period, mating season transition period, and the mating season hormones to be applied can be regulated.