Development of an ov-(GnRHmRNA vaccine encapsulated ınto chitosan hydrogel
Kitosan hidrojeline gömülü ov-GnRH mRNA aşisinin geliştirilmesi
- Tez No: 969004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Biotechnology, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gen klonlama, mRNA, Üreme hormonları, Gene cloning, mRNA, Reproductive hormones
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Fiziksel kastrasyon, çiftlik hayvanlarında kontrolsüz üremelerin engellenmesi, agresif davranışların baskılanması, et kalitesinin artırılması, evcil/sokak/yaban hayvanlarında, hayvanat bahçesi/doğal yaşam parklarındaki hayvanlarda kontrolsüz üremelerin engellenmesi gibi farklı nedenlerden ötürü birçok memeli türünde yüzyıllardır uygulanmaktadır. Fiziksel kastrasyon tercih edilmeyen bir uygulama olması sebebiyle memeli hayvanlarının Gonadotropin Salgılatıcı Hormona (GnRH) karşı immunize edilerek üreme foksiyonlarının baskılanması (GnRH immunizasyonu - immunolojik kastrasyon- immunokastrasyon) biyoteknolojik bir çözüm önerisi olarak karşımıza çıkmaktadır. İmmunokastrasyon amacıyla kullanılmak üzere geliştirilen protein ve DNA aşıları literatürde mevcuttur. Yeni bir teknoloji olan mRNA aşılarının i) laboratuvar ortamında daha hızlı, standart kalitede ve kolay üretilebilmeleri, ii) kodlanan antijenin (in situ posttranslasyonel modifikasyonlar sayesinde) doğal formunda üretilmesi ve iii) in situ üretilen antijene karşı uzun süreli sağlıklı bağışıklık yanıtın oluşması gibi üstün özellikleri sayesinde piyasadaki protein tabanlı ticari aşıların teknolojik eksikliklerini karşılamaya adayı olabileceği düşünülmektedir. Literatürde mRNA tabanlı geliştirilmiş herhangi bir immunokastrasyon aşısı (daha özel olarak mRNA tabanlı bir GnRH aşısı) bulunmamaktadır. Bu çalışmada, immunokastrasyon başarısı farklı türler üzerinde daha önce kanıtlanan Ovalbumin-GnRH (Ov-GnRH) gen bölgesi kullanılarak in vitro ortamda Ov-GnRH mRNA'nın sentezlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Ov-GnRH kodlayan DNA bölgesi kalıp olarak kullanılmak üzere tekrar düzenlenmiş ve konukçu içerisinde yüksek verimle ifade olabilen Ov-GnRH mRNA'ları sentezlenmiştir. Geleneksel immunizasyon uygulamalarındaki aşılama tekrarlarını (rapel doz) ortadan kaldırmak ve tek enjeksiyonla uzun süreli ve etkin immunizasyon sağlayabilmek amacıyla Ov-GnRH mRNA'lar ısı-duyarlı kitosan hidrojeline yüklenmiş ve geliştirilen biyomalzeme in vitro ortamda karakterize edilmiştir. Bu amaca ulaşmak için, canlı organizmaya enjekte edildiğinde vücut sıcaklığı sayesinde jelleşebilen, içerisine yüklenen Ov-GnRH mRNA'yı uzun süreli/yavaş salım yapabilen ısı-duyarlı kitosan hidrojeli hazırlanmıştır. Sentezlenecek biyomalzemenin mRNA yükleme kapasitesi, mRNA salım kinetiği, fizyolojik koşullarda çözünme profili ve sitotoksisitesi in vitro ortamda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Physical castration has been practiced in many mammalian species for centuries for various reasons, including preventing uncontrolled reproduction in farm animals, suppressing aggressive behavior, improving meat quality, and preventing uncontrolled reproduction in domesticated, stray, and wild animals, as well as in zoos and wildlife parks. Because physical castration is not a preferred practice, immunizing mammals against Gonadotropin-Releasing Hormone (GnRH) to suppress their reproductive functions (GnRH immunization-immunological castration- immunocastration) has emerged as a biotechnological solution. Protein and DNA vaccines developed for immunocastration are available in the literature. mRNA vaccines, a new technology, are considered a potential candidate to address the technological shortcomings of commercially available protein-based vaccines due to their superior features, including i) faster, higher quality, and easier production in a laboratory environment, ii) production of the encoded antigen in its native form (through in situ posttranslational modifications), and iii) the induction of a long-lasting, healthy immune response to the in situ produced antigen. There is no mention of an mRNA-based immunocastration vaccine, or more specifically, an mRNA-based GnRH vaccine, in the literature. This study aimed to synthesize Ov-GnRH mRNA in vitro using the Ovalbumin-GnRH (Ov-GnRH) gene region, whose immunocastration success has been previously demonstrated in different species. In this context, the DNA region encoding Ov-GnRH was rearranged as a template, and Ov-GnRH mRNAs capable of high-yield expression in the host were synthesized. To eliminate the need for booster doses in traditional immunization practices and to provide long-term and effective immunization with a single injection, Ov-GnRH mRNAs were loaded into a thermosensitive chitosan hydrogel, and characterized in vitro condition. To achieve this goal, a thermosensitive chitosan hydrogel was prepared that, when injected into a living organism, gels at body temperature and provides a sustained/slow release of the loaded Ov-GnRH mRNA. The synthesized biomaterial's mRNA loading capacity, mRNA release kinetics, dissolution profile under physiological conditions, and cytotoxicity were investigated in vitro.