Transtorasik iğne aspirasyonu yönteminin akciğer tümörlerindeki tanısal değeri
Diagnostic value of transthoracic needle aspiration procedure in lung tumors
- Tez No: 315839
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÖRGÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Transtorasik, Tümör, İğne, Biyopsi, Aspirasyon, Transthoracic, Tumor, Needle, Biopsy, Aspiration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETAmaç: Akciğerin malign tümörleri, görülme sıklığı hızla artan, yüksek mortalite oranlarına sahip hastalıklardır. Bu çalışma ile görüntüleme eşliğinde uygulanan transtorasik iğne aspirasyonu ve iğne biyopsisi yöntemlerinin tanı değerini incelemeyi amaçladıkMateryal ve Metod: Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Ocak 1999 ve Ekim 2011 tarihleri arasında takip edilen ve Radyoloji Anabilim Dalı'nda transtorasik iğne aspirasyonu veya iğne biyopsisi işlemi uygulanmış olan hastalar retrospektif ve prospektif olarak incelenerek, işlemin sonuçları ve komplikasyonları değerlendirilmiştir. Çalışmada 21-86 yaş aralığında 244 hastaya toplam 255 girişim uygulanmıştır.Bulgular: İki yüz otuz beş (%92,2) girişim sonucunda yeterli materyal elde edilirken, bu materyallerin sitopatoloji ve histopatoloji sonuçlarına göre 186'sında (%72,9) malignite tesbit edildi. Kırk dokuz (%19,2) girişimin sonucunda benign özelliklerde doku rapor edilirken, bunların yalnızca 17'sine (%34) spesifik benign tanı konabildi. Tüm lezyonların değerlendirmesinde transtorasik iğne aspirasyonu ve iğne biyopsisi yönteminin akciğer malign tümörlerindeki duyarlılığı %98, özgüllüğü %100, pozitif kestirim değeri %100, negatif kestirim değeri %93 ve tanısal doğruluğu %98 olarak hesaplandı. İşlem esnası ve sonrasında 43 (%16,9) girişim sonucunda komplikasyon izlendi. Tüm komplikasyonlar arasında en sık karşılaşılan 28 (%11) girişim sonucunda ortaya çıkan pnömotoraks idi. Parankimal hemoraji 11 (%4,3), hemoptizi 2 (%0,8), hemoptizi ve parankimal hemoraji birlikteliği ise 2 (%0,8) girişim sonucunda izlendi.Sonuç: Çalışmamızın sonuçları; malign akciğer tümörlerinin tanısında görüntüleme eşliğinde uygulanan transtorasik iğne aspirasyonu ve iğne biyopsisi işlemlerinin uygulaması kolay, tanısal doğruluk oranı yüksek, komplikasyon oranı düşük yöntemler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYObjective: Malignant tumors of the lung are common diseases with high mortality rates and rapidly increasing incidence. With this study, we aimed to evaluate the diagnostic value of imaging-guided transthoracic needle aspiration and biopsy techniques.Material and method: In this study, patients who were observed in Atatürk University Medical School Hospital Department of Chest Diseases between January 1999 and October 2011 and also underwent transthoracic needle aspiration and biopsy procedure in the Department of Radiology were assessed retrospective and prospectively and the results of the application and its complications were evaluated. A total of 255 application performed to 244 patients, with an age range of 21 to 86, were assessed.Results: Sufficient material was obtained as results of 235 (92,2%) application, malignant diagnosis were detected in 186 (72,9%) of them, according to the cytopathological and histopathological examination. Benign tissue were diagnosed with 49 (19,2%) application, only 17 (34%) of them could get a specific benign diagnosis. The evaluation of all lesions, the 98% sensitivity, 100% specificity, 100% positive predicted value, 93% negative predictive value and 98% diagnostic accuracy were calculated for transthoracic needle aspiration and biopsy procedures in malignant lung tumors. During and after the 43 (16,9%) applications various complications were observed. The most common complication was pneumothorax, occured in 28 (11%) of the applications. Parenchymal hemorrhage, hemoptysis and coexistence of parenchymal hemorrhage and hemoptysis were observed 11 (4,3%), 2 (0,8%) and 2 (0,8%) of the applications respectively.Conclusion: The study shows that imaging-guided transthoracic needle aspiration and biopsy procedures are easy to perform with high diagnostic accuracy and low complication rates for the diagnosis of malignant lung tumors.