Kırım-kongo kanamalı ateş hastalarında serum TNF-alfa ve IL-6 seviyelerinin klinik seyirle ilişkisi ve prognozdaki rolü
Serum TNF-alpha and IL-6 levels in patients with crimean-congo haemorhagic fever,and relation with clinical outcome and prognosis
  1. Tez No: 315838
  2. Yazar: ALİHAN KUBİLAY GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMALETTİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Crimean Congo Hemorrhagic Fever, Cytokines, TNF
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
KKKA, kanama ve ateşle seyreden ve bazen mortaliteye neden olabilen zoonotik bir viral infeksiyondur. Hastalığın patofizyolojisinde rol alan temel mekanizma virusun doğrudan etkisi ve/veya konak immün sistemi tarafından salınan sitokinlere bağlı endotel disfonksiyonudur.Bu çalışmada KKKA hastalarında tümör nekroz faktör-? (TNF-?) ve interlökin-6 (IL-6) sitokinlerinin serum seviyeleri, klinik seyir ve prognozdaki rolleri araştırıldı.Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde 2009-2010 yıllarında yatırılarak takip ve tedavi edilen erişkin 60 KKKA hastası alındı. Hastaların hastaneye yatışları esnasında alınan serum örneklerinden TNF-? ve IL-6 çalışıldı. TNF-?'nın serum seviyelerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre (sırasıyla 17.3±6.9 pg/ml iken 6.0±1.5 pg/ml, p=0.000) ve yaşayanlarda ölenlere göre anlamlı yüksek olduğu (sırasıyla 12.2±3.8 pg/ml iken 17.9±7.0 pg/ml, p=0.02), ancak ağır ve hafif-orta hastalar arasında fark olmadığı (sırasıyla 16.49±7.33 pg/ml iken 17.71±6.85 pg/ml, p=0.538) saptandı. IL-6 serum seviyelerinin hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu (hasta:44.5±3.9 pg/ml iken kontrol: 11.9±4.2 pg/ml, p=0.000; ağır: 33.8±3.3 pg/ml iken kontrol:11.9±4.2 pg/ml, p=0.02; hafif-orta: 50.0±4.1 pg/ml iken kontrol:11.9±4.2 pg/ml, p=0.000), ancak hasta alt gruplarının kendi aralarındaki karşılaştırılmalarında anlamlı fark olmadığı saptandı (ağır: 33.8±3.3 pg/ml iken hafif-orta: 50.0±4.1 pg/ml, p= 0.326; ölen: 51.9±2.1 pg/ml iken yaşayan: 43.9±4.1 pg/ml, p=0.551).Sonuç olarak TNF-? ve IL-6 KKKA'da virüse karşı etkin bir immün yanıtın gereği olarak artmaktadır ve TNF-? prognostik değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCrimean-Congo Hemorrhagic fever (CCHF) is a zoonotic viral infection withcourse of fever and bleeding, and sometimes leads to death.Essential mechanism may be an endothel dysfunction due to direct viral effect and/or cytokines release by hostimmune system of pathogenesis.In this study, tumor necrosis factor-? (TNF-?) and ınterleukin-6 (IL-6) cytokinesserum levels and their relations with clinical course and prognosis were investigated in patients with CCHF. Sixty adult patients hospitalized at Atatürk University School of Medicine Department of Infectious Diseases from 2009 to 2010 years were enrolled in the study.Serum samples of patients taken at the time of their hospitalization were analysed for TNF-? and IL-6. TNF-? serum levels were significantly higher in the patient group versus control group (17.3±6.9 pg/ml vs. 6.0±1.5 pg/ml, respectively, p=0.000) and non-fatal patients vs fatal ones (17.9±7.0 pg/ml vs. 12.2±3.8 pg/ml, respectively,p=0.02), however, there were no significant difference between severe and mild patients (16.49±7.33 pg/ml vs. 17.71±6.85 pg/ml, respectively, p=0.538). Serum IL-6 levels were significantly higher in the patients (44.5±3.9 pg/ml) than in the controls (11.9±4.2 pg/ml) (p=0.000), however, no significant difference between the patient subgroups (severe case: 33.8±3.3 pg/ml vs. mild-moderate case: 50.0±4.1 pg/ml, p= 0.326; and fatal case: 51.9±2.1 pg/ml vs non-fatal case:43.9±4.1 pg/m, p=0.551). In conclusion, TNF-? and IL-6 are increase as innate immune response against virus and TNF-? has a prognostic value in CCHF.