Proton geçirgenli polimerik membranların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of proton exchange polymeric membranes
- Tez No: 315969
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: polisülfon, polidimetilsiloksan, proton geçirgen membran, multiblok kopolimer, yakıt pili, polysulfone, polydimethylsiloxane, proton exchange membrane, multiblock copolymer, fuel cell
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmada yakıt pillerinde görev alabilecek, proton iletkenliğe sahip yeni bir polimerik esaslı membranın geliştirilmesi hedeflendi.Bu amaçla öncelikle farklı monomerlerden çıkılarak telekelik polisülfon oligomerleri sentezlendi. Stokiyometri ayarlaması yardmıyla halojenür veya hidroksil uç gruplara sahip olarak elde edilen polisülfon oligomerlerinin özellikleri tayin edildi. Çalışmanın ikinci aşamasında elde edilen telekelik polisülfon oligomerleri ile ticari olarak temin edilen telekelik polidimetilsiloksan oligomerleri kullanılarak multiblok kopolimerler sentezlendi. Polikondenzasyon reaksiyonu ile gerçekleştirilen sentezin optimum koşulları ve elde edilen multiblok kopolimerlerin özellikleri ortaya konuldu. Elde edilen multiblok kopolimerler, trimetilsililklorosülfonat kullanılarak çözelti fazında sülfonlandı. Sülfonlanan multiblok kopolimerler membran formuna getirilerek özellikleri tespit edildi. Sülfonlanmış multiblok kopolimerlerin poli(4-vinil sülfonik asit) ile blendleri ve tungstofosforik asit ile kompozitleri hazırlanarak özellikleri ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
In this study, development of a new polymeric proton exchange membrane can be used in fuel cells has been targeted.To begin with, telechelic polysulfone oligomers have been synthesized by using different monomers. Properties of polysulfone oligomers have halide and hydroxyl functional end groups as a result of using stoichiometric inbalance approach have been determined. Then it was used obtained telechelic polysulfone oligomers and commercial grade telechelic polydimethylsiloxane oligomers in polycondensation reactions. Properties of multiblock copolymers that synthesized via polycondensation reactions and optimum conditions of sythesis have been established. Finally obtained multiblock copolymers were sulfonated with trimethylsilyl chlorosulfonate. Sulfonated multiblock copolymer samples have been formed to membranes via solution casting then properties of membranes have been determined. Also membrane blends and composite membranes were prepared with sulfonated multiblock copolymer samples, poly(4-vinyl sulfonic acid) and tungstophosphoric acid respectively.