Sıvı kristal sistemlerin mesomorfik, morfolojik ve elektro-optik özelliklerinin incelenmesi
The study of mesomorphic, morphologic and electro-optic properties of liquid crystal systems
- Tez No: 315976
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARİF NESRULLAZADE, PROF. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sıvı Kristaller, Smektik, Tekstürler, Optiksel Geçirgenlik, Optiksel Soğurma, Faz Geçişleri, Heterofaz Bölgesi, Dielektrik Özellikler, Liquid crystals, Smectic Textures, Optical Transmission, Optical Absorption, Phase Transitions, Heterophase Region
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, altı tane yeni sentezlenmiş salisilaldimin türü sıvı kristallerin düz ve ters faz geçişlerinde optiksel geçirgenliğin ve soğurma katsayılarının sıcaklığa bağımlılıklarının incelenmesi ve bu bağlılıkların incelediğimiz malzemelerin termo-morfolojik özellikleri ile kıyaslaması yapıldı. Sıvı kristal mesofaz-izotropik sıvı arasındaki düz ve ters faz geçişlerinde termo-optiksel ve termotropik özelliklerin doğrusal olmayan davranış sergilediği gözlendi. Optiksel geçirgenliğin ve soğurma katsayısının sıcaklığa göre değişiminde termal histerezis bulundu. Ayrıca bu mesofazlar için ters faz geçişlerinde, düz faz geçişlerinin geçiş sıcaklıklarına göre sıcaklığının düşük sıcaklıklara doğru kaydığı ve heterofaz alanlarının genişlemesi gözlendi.İmin bileşiklerinde termo-morfolojik, termotropik ve termo-optiksel özelliklerde zincir etkisi araştırıldı. Aynı zamanda, grubumuz tarafından ilk kez sentezlenen, yeni kiral ve kiral olmayan imin bileşikleri de karşılaştırıldı.Çalıştığımız yeni sentezlenmiş salisilaldimin tipi sıvı kristal malzemeleri 5CB ve 7CB nematik sıvı kristalleriyle katkılandırıldı. Hazırlanan katkılı sıvı kristallerin dielektrik anizotropi özellikleri, dielektrik spektroskopisi yöntemiyle araştırıldı. Katkılandırılmış sıvı kristallerin dielektrik anizotropi değerleri incelendi. Katkılı sıvı kristallerin dielektrik mekanizması Cole- Cole eğrileri ile analiz edildi. Elektriksel iletkenliğinin dik ve paralel bileşenlerin frekansa bağımlılıkları incelendi. Elde edilen yeni bilimsel sonuçlar teorik ve fenomolojik modellerle tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the temperature dependences of the optical transmissions and absorption coefficients for the six novel salicylaldimine based liquid crystals? direct and reverse?phase transitions have been investigated and the comparison of these dependences with the thermo-morphological properties of these reviewed materials have been accomplished. It has been observed that thermo-optical and thermotropic properties at the direct and reverse phase transitions between the liquid crystal mesophase and isotropic liquid exhibited non-linear behaviour. Thermal hysteresis has been attained for the dependence of optical transmission and absorption coefficients on the temperature. Also, it has been observed that the phase transition temperatures shift to lower values for the reverse phase transitions as compared to the ones for the direct phase transitions and also widening of the heterophase region has been noticed.The effects of the chain substitution pattern on the thermo-morphological, thermotropic and thermo-optical properties of the imine compounds have been investigated. Also, new chiral and achiral imine compounds, which were first synthesized by our group, have been compared.New salicilaldimine compounds, synthesized by our group, have been doped with 5CB and 7CB nematic liquid crystals. The dielectrical properties of the doped liquid crystals have been investigated using dielectrical spectroscopy method. We have investigated dielectric anisotropy values of the doped liquid crystals. The dielectrical relaxation mechanism of the doped liquid crystals was analyzed by Cole-Cole curves. The perpendicular and parallel components of the electrical conductivity of the doped liquid crystals were investigated as a dependence of frequency.The recently obtained scientific results were discussed using phenomenologic and theoretical models.