Çok aşamalı çok amaçlı tedarik zinciri sistemine bulanık bir yaklaşım
Fuzzy approach to multi echelon multi objective supply chain system
- Tez No: 316044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA AHLATCIOĞLU ÖZKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Çok Amaçlı Lineer Programlama, Bulanık Karar VermeYILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Supply chain management, Multi-objective linear programming
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tedarik zinciri yönetimi (TZY),günümüz pazar koşullarında firmalar için önemi gün geçtikçe artan konulardan birisidir. Etkin bir TZY ile firmalar rekabet üstünlüğü kazanmakta ve değişken pazar koşullarına hızlı bir şekilde uyum sağlamaktadırlar.Tedarik Zinciri (TZ) ağının farklı alanlarında çeşitli karar verme problemleri ile karşılaşılmakta ve bu problemlere yönelik çözümleri içeren çalışmalar literatürde giderek artmaktadır. Karar verme problemleri yapısı gereği birçok belirsizlik barındırmakta ve bu belirsizliklere matematiksel çözümler üretmenin zorluğu bilinmektedir. Bulanık küme teorisi bu belirsizliklerin üstesinden gelmek için son yıllarda araştırmacılar tarafından çok sık başvurulan bir araçtır.TZ ağında hammadde temininden, ürünün tesislerde üretilip uygun aracılar vasıtası ile müşteriye teslimine kadar geçen sürecin optimize edilmesi önemli bir problem olarak ele alınmaktadır. Maliyetlerin optimum tutulması, doğru yatırım kararlarının verilmesi, müşteri taleplerinin eksiksiz karşılanması gibi problemler TZ ağında en sık karşılaşılan problemlerdir.Bu çalışmada çok amaçlı karma tam sayılı lineer bir model sunulmuş ve bu model yardımıyla çok aşamalı tedarik zinciri ağında depo ve dağıtım merkezlerinin konumlarının kararları ve müşteri merkezlerinin taleplerini karşılayacak şekilde ürün dağıtım miktarlarının kararları verilmiştir.Çok amaçlı lineer matematiksel modelimizin çözümü Zimmermanın min operatörü yaklaşımı ile amaçların ortak tatminini maksimum yapacak şekilde, bulanık bir yaklaşım ile elde edilmiştir. Model aday konumlar arasından tesisler için kurulum yerlerini ve ağ üzerindeki dağıtım miktarlarını belirlemektedir. Uygulama bölümünde, modelimizin işlerliğini göstermek amacıyla temizlik malzemesi üreten bir firmanın tedarik zinciri ağına ilişkin verileri kullanılarak çok amaçlı lineer programlama (ÇALP) modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s marketing conditions, the importance of supply chain management has been improving gradually. An effective supply chain management provides to companies competitive superiority and adaptation capability against unstable marketing conditions.In literature, the decision making problems which are dealing with the various areas of supply chain are encountered and solution methodologies of these problems are increasing gradually.The nature of decision making problems includes uncertainty and the difficulties of finding solution for decision making problems are known. Fuzzy set theory which is heavily used by researchers, a very effective tool to overcome these uncertainties.In supply chain (SC) network, optimizing the process which starts with the supply of raw materials, production in facilities and delivering to the customers by appropriate delivery agents is a very important problem.The problems such as optimizing the costs, taking the right investment decisions, meeting customer demands etc. are the most common problems in supply chain networks.In this study we proposed a mixed integer linear programming (MILP) model, took decisions for warehouse and distribution centers? locations and the distribution of product quantities in a multi echelon supply chain network.The solution for multi-objective linear modelling is obtained by utilizing Zimmerman?s min operator with a fuzzy approach in which the minimum satisfactions of objectives are maximized. The model is to determine the locations of warehouses, distribution centers and distribution quantity on the network. In implementation section, in order to demonstrate applicability of our proposed multi-objective linear model, we used supply chain network data of a company which produces cleaning materials.