Şile (Karadeniz) kıyılarında egzotik bir gastropoda türü Rapana venosa (Valenciennes, 1846)'nın yayılımının incelenmesi
Investigation of the distribution of exotic gastropod species Rapana venosa (Valenciennes, 1846) in the Black Sea coasts of Sile
- Tez No: 316388
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Gastropoda, Rapana venosa, Karadeniz, Egzotik, Yayılım, Gastropoda, Rapana venosa, Black Sea, Exotic, Distribution
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, Rapana venosa'nın (Valenciennes, 1846) dağılımı, habitat özellikleri ve Şile (Karadeniz) bölgesindeki genel durumu ile ilgili güncel bilgiler toplamaktır. Örnekler Haziran - Kasım 2011 tarihleri arasında dalgıçlardan temin edilmiştir. Karaburun (Anadolu)'dan Kefken kayalığına kadar olan saha örneklenmiştir. Çalışma, bölgesi balıkçılarından alınan bilgiler doğrultusunda belirlenen 4 istasyonda (Karaburun (Anadolu), Şile, Ağva ve Kefken de kayalık) 5 - 30 m derinlikler arasında aylık olarak yapılmıştır.Araştırma süresince toplam 20 örnekleme yapılarak 3153 adet deniz salyangozu toplanmış ve üzerinde biyometrik ölçümler yapılmıştır. Derinliklere göre değerlendirme yapıldığında, incelenen örneklerin % 40'ı 20-25 m, % 33'ü 15-20 m, % 14'ü 10-15 m ve % 13'ü 25 m'den daha fazla derinliklerden elde edilmiştir. Bu çalışmada deniz salyangozu dağıtım derinliği maksimum 27 m ve minimum 13 m'dir. Elde edilen verilere göre genel olarak örneklerin yaklaşık olarak % 51'ini Temmuz ve Ağustos aylarında avlanan bireyler oluşturmuştur.R. venosa popülasyonunda boy 29,46 ? 122,09 mm arasında değişim göstermektedir. Ortalama boy 72,37 ± 0,278 mm, genişlik 49,10 ± 0,254 mm ve ağırlık ise 63,2 ± 0,872 g olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to collect current information and general situation about the Rapana venosa (Valenciennes, 1846) it?s distribution and habitat characteristics in the Şile (Black Sea). Samples were obtained from June to November from divers. Sampling area was from Karaburun (Anatolia) until the rocky bottom structure of Kefken. This study was carried out monthly in the depths between 5 to 30 m in 4 stations (Karaburun (Anatolia), Şile, Ağva and Kefken) which were estimated according to information obtained from the local fisherman.During this study the sampling was made 20 times and 3153 individuals were collected in total and the biometric datas were obtained. According to classification of the sampling depths; 40% of all R.venosa were taken from 20-25 m, 33% from 15-20 m, 14% from 10-15 m and 13% from 25 m. In this study the distribution depths of the R. venosa were as follows: maximum depth was 27 m and minimum depth was 13 m. Collected material showed that approximately 51% of all harvested samples were taken in July and August.Length of R. venosa varied between 29,46 ? 122,09 mm. The average length was determined as 72,37 ± 0,278 mm; the width as 49,10 ± 0,254 mm and the weight as 63,2 ± 0,872 g.