Dodurga Baraj Gölü (Boyabat, Sinop) fitoplanktonu ve mevsimsel değişimi üzerine bir araştırma
An investigation on phytoplankton and its seasonal variation of Dodurga Dam Lake (Boyabat, Sinop)
- Tez No: 316508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF TEZEL ERSANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dodurga Baraj Gölü, fitoplankton, mevsimsel değişim, diversite indeksi, kümeleme, ANOSIM, SIMPER, Dodurga Dam Lake, phytoplankton, seasonal variation, diversity index, clustering, ANOSIM, SIMPER
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dodurga Baraj Gölü (Boyabat, Sinop) fitoplanktonu, biyoması, mevsimsel değişimi ve bu değişimi etkileyen bazı fizikokimyasal parametreler Ağustos 2010 - Temmuz 2011 tarihleri arasında incelenmiştir. Dodurga Baraj Gölü fitoplanktonunda Charophyta, Chlorophyta, Cyanophyta, Dinoflagellata, Euglenozoa ve Ochrophyta divizyolarına ait 35 takson tespit edilmiştir. Tespit edilen 35 taksonun; 6'sı Charophyta, 13'ü Chlorophyta, 1'i Cyanophyta, 4'ü Dinoflagellata, 3'ü Euglenozoa ve 8'i Ochrophyta divizyosuna aittir. Bu taksonlardan 5'i Türkiye Alg Florası için yeni kayıt olarak verilmiştir.Yapılan çalışmada; Dodurga Baraj Gölü Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne göre ortalama sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen ve nitrat azotu değerlerine göre I. Sınıf yüksek kaliteli sular ve ortalama nitrit azotu değerine göre ise II. Sınıf az kirlenmiş sular grubuna girmektedir.Dodurga Baraj Gölü yüzey istasyonları ve birinci istasyonun derinliklerinden elde edilen fitoplankton verilerine Simpson Diversite indeksi, Shannon-Wiener Diversite indeksleri uygulanmış ve ortaya çıkan sonuçlar, baraj gölünün kısmen kirlenmiş alanlar grubunda olduğunu göstermiştir. Yüzey istasyonlarında uygulanan kümeleme analizinde %40 benzerlik seviyesinde 4 grup (A, B, C, D), 1. istasyon derinliklerinde ise 6 grup (A, B, C, D, E, F, G) belirlenmiştir. Yapılan ANOSIM testine göre gruplar arasında farklılıkların olduğu tespit edilmiş ve SIMPER testiyle grup içi benzerliğe katkı sağlayan türler tespit edilmiştir.Dodurga Baraj Gölü'nün morfometrik yapısı, su derinliğinin fazla olması ile ve fosfor ve klorofil-a değerlerine göre oligotrof özellikte olduğu, fitoplankton çoğalmasına göre ise ilkbahar ve yaz aylarında oligotrof, kış aylarında ise mezotrof karakterde olduğu gözlenmiştir. Buna göre baraj gölünün trofik yapısı oligotrofikten mezotrofiğe doğru değişim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The phytoplankton, biomass, seasonal variation and some of physicochemical parameters which affect that change is investigated between August 2010 and July 2011 in Dodurga Dame Lake (Boyabat, Sinop). A total of 35 taxa belong to Charophyta, Chlorophyta, Cyanophyta, Dinoflagellata, Euglenozoa, and Ochrophyta were identified in the phytoplankton. Identified 35 taxa are respectly, 6 Charophyta, 13 Chlorophyta, 1 Cyanophyta, 4 Dinoflagellata, 3 Euglenozoa and 8 Ochrophyta belong to these division. It has been given as new record for 5 of these taxa in Turkey of algal flora.In this study, according to Water Pollution Control Regulation and test result of water analyses indicated that the average temperature, pH, dissolved oxygen and nitrate values represent class I and refers high-quality waters, the average nitrite values represent class II and refers less polluted waters.On phytoplankton data obtained from the surface stations and the depths of the first station were applied the Simpson's Diversity index, Shannon-Wiener Diversity indices and the results showed that lake water into the group of partly contaminated areas. Cluster analysis applied of surface stations and were determined 4 groups (A, B, C, D) at 40% similarity and were determined 6 groups (A, B, C, D, E, F, G) at the depths of the first station. According to ANOSIM, the differences were identified between groups and SIMPER, species that contribute to intra-group similarity were identified.Due to morphometric structure and the level of water is deep in Dodurga Dam Lake that according to phosphorus and chlorophyll-a values, it has oligotrophic character. This character, according to phytoplankton reproduction, in spring and summer months shows oligotrophic character, in the winter shows mesotrophic character. Accordingly, the trophic structure of the dam lake varies to mesotrophic from oligotrophic