Kemererit'in karakterizasyonu ve lüminesans özelliklerinin incelenmesi
The investigation of characteristic and luminescence properties of kammererite
  1. Tez No: 316563
  2. Yazar: İLKER ÇETİN KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kemererit, Termolüminesans, Katodolüminesans, Optiksel Soğurma, SEM, XRD, EDS, Kammererite, Thermoluminescence, Cathodoluminescence, Optical absorption, SEM, XRD, EDS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı kemererit mineralinin karakterizasyonu ve lüminesans özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Erzincan Kop Dağı bölgesinden çıkarılan kemereritin optiksel soğurma spektrumları ve lüminesans ışıma eğrileri alınmıştır. Termolüminesans (TL) ölçümleri öncesinde mineral, üzerindeki doğal radyasyon etkisini silmek amacıyla ısıtılmıştır. Farklı dozlarda X- ışınına maruz bırakılan numunenin 50-400 oC sıcaklık aralığında TL spektrumu alınmıştır. Kemereritin katodolüminesans (CL) spektrumu 300 K de 24 keV enerjiye sahip elektron demeti kullanılarak 250-800 nm aralığında incelenmiştir.. Ayrıca soğurma, TL ve CL ölçümlerinin yanı sıra taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışını kırınımı (XRD) ve Enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (EDS) analizleri yapılmıştır. Bu analizler sayesinde kemereritin karakterizasyonu hakkında detaylı bilgi elde edilmiştir.SEM fotoğraflarıyla da triklinik yapıya sahip olduğu görülen kemererit minerali ile alınan TL spektrumunda 102, 148, 224, 305 oC de TL pikleri elde edilmiştir. Numunenin oda sıcaklığında alınan CL spektrumunda elektromanyetik spektrumun kırmızı bölgesinde (698 nm) geniş bir emisyon bandı gözlenmiştir. Optiksel soğurma spektrumunda, kemereritin 1200, 1330, 1420 ve 1720 nm'de belirgin soğurma bandlarına sahip olduğu görülmüştür. XRD ve EDS analizleriyle kemereriti oluşturan elementler tayin edilmiştir.Yapılan literatür çalışmasına göre, kemererit mineraline ait termolüminesans ve optiksel soğurma özellikleri ve karakterizasyon analizlerini içeren bir envantere rastlanmamıştır. Bu açıdan, yapılan çalışmanın böyle bir envanterin oluşturulmasına bir katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, luminescence properties of kammererite is examined. For this reason the the optical absorption and luminescence spectra of kammererite obtained from the Erzincan-Kop Mountain region are measured. Before the thermoluminescence measurements, mineral is heated in order to erase the effect of natural radiation on gemstones. The samples exposed to different doses of X-ray are taken TL spectra in the range of 50-400 ° C temperature. The cathodoluminescence (CL) spectrum of kammererite are investigated in the range of 250-800 nm at 300 K using the electron beam of 24 keV enegry. Also, the scanning electron microscopy (SEM), X-ray diffraction (XRD) and energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS) analysis are done. The detailed knowledge about of kammererite are obtained with these analyses.It was obtained TL peaks at 102, 148, 224, 305 oC for kammererite which seem to be a triclinic structure with SEM photographs. The wide emission band is observed in the red range of electromagnetic spectrum (698 nm) within the CL spectrum of sample. obtained at room temperature. In the optical absorption spectrum of the kammererite, a few absorption band is obtained at 1200,1330,1420 and 1720 nm. The elements constituent of kammererite are determined with XRD and EDS analyses.According to the study of literature, thermoluminescence, optical absorption properties and characterization analysis of kammererite are not found. Therefore, this study is expected to provide a contribution to the creation of such an inventory.