Erken ve geç tip besinsel protein ilişkili proktokolitte immunolojik tolerans mekanizmaları
Immunologic tolerance mechanisms of early and late type food protein induced proctocolitis
  1. Tez No: 316746
  2. Yazar: AHMET ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA CENGİZLİER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: besinsel protein ilişkili proktokolit (BPIP), TGF-ß, TGF-ß-reseptör-1, TNF, CD86, mukozal tolerans, inek sütü alerjisi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Daha çok küçük bebeklerin hastalığı olarak bilinen besinsel protein ilişkiliproktokolit (BPIP) yakın zamanda daha büyük çocuklarda da gösterilmiştir.Çoğunlukla non-IgE aracılıklı bir bozukluk olan bu durumun inek sütü proteininekarşı immunuolojik tolerans gelişiminde bir aksama sonucu gelişen T hücrearacılıklı bir reaksiyonu yansıttığı düşünülmektedir. Ancak mukozal toleranstabozulmaya yol açan mekanizmalar şimdiye kadar araştırılmamıştır.Amaç: Kolon mukoza örneklerinde TGF-ß, TGF-ß-reseptör-1, TNF-?, CD 86 veCD23 moleküllerinin ekspresyonu çalışıldı. BPİP'in iki farklı tipi olan klasikinfantil tip ile geç ortaya çıkan BPİP patogenezinde bu moleküllerin rolü araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Başvuru yaşları 2,9± 4,02 yıl olan 57 hasta çalışmaya alındı. Grup-I: infantil tip BPİP, 1,5yaş, N=7; Grup-III:non-alerjik eozinofilik kolit, N=7; Grup-IV: juvenil hiperplastik polip olguları,N=22. Kolon biopsi örneklerinde immünohistokimyasal boyama yapıldı.Bulgular: Grup-II'de TGF-ß ekspresyonu diğer 3 gruba göre anlamlı olarak düşükbulundu. TNF-? ekspresyonu Grup-I, II ve III'de Grup-IV'e göre anlamalı olarakdaha yüksekti. Grup-I `de Grup-IV'e göre TGF-ß-reseptör-1 ekspresyonu dahadüşük (p=0.049), CD86 ekspresyonu ise daha yüksek bulundu (p=0,012). Laminapropriada eozinofil sayısı/BBA ile CD86 ekspresyonunun derecesi arasında anlamlıkorelasyon saptandı (p=0,026, r=0,388).Sonuç: TNF-?'nın kökeninin alerjik olup olmamasından bağımsız olarak tümeozinofilik kolitlerin patogenezinde rol oynadığı düşünülmüştür. İnfantil tipBPİP'de düşük TGF-ß-reseptör-1 ve yüksek CD86 aktivitesi; geç tip BPİP'te isedüşük TGF-ß aktivitesi bozulmuş mukozal toleransta rol oynuyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Food protein-induced colitis (FPIC), a disorder primarily affectingsmall infants has recently been described in older children, as well. It is mostly anon-IgE mediated disease where a T-cell-mediated reaction to cow?s milk protein, asa result of a defect in immunologic tolerance has been suggested. ? e mechanismscausing defective mucosal tolerance, however, has not been studied, so far.Aim: We determined the expression of TGF-ß, TGF-ß-receptor-1, TNF-?, CD86and CD23 on the colon mucosa to investigate their roles in the pathogenesis of thetwo subtypes of FPIC; infantile FPIC and FPIC of older children.Methods: We studied 57 patients with a mean age at referral of 2.9± 4.02 years.Group-I: infantile FPIC, 1.5 years of age, N=7; Group-III: non-allergic eosinophilic colitis, N=7; Group-IV: children with juvenile hyperplastic polyps, N=22. Immunohistochemical stainson colonic biopsy specimens were performed.Results: Group-II patients had significantly lower TGF-ß expression compared toother three groups. ? e expression of TNF-? was significantly higher in Groups-I,II and III compared to that of Group-IV. ? e expression of TGF-ß-receptor-1 wassignificantly lower (p=0.049) and CD86 higher in Group-I than in Group-IV(p=0.012). Eosinophil counts/HPF in lamina propria was significantly correlatedwith CD86 expression (p=0.026, r=0.388).Conclusion: Our results suggest that TNF-? is implictaed in the pathogenesis of allsubtypes of eosinophilic colitis of infancy and childhood, whether allergic in natureor not. ? e decreased activity of TGF-ß-receptor-1 accompanied by increasedexpression of CD86 in infants and decreased activity of TGF-ß in older childrenappear to play role in the development of FPIC.