Yenilebilir piliç iç organlarında Clostridium perfringens'in saptanması ve moleküler tiplendirilmesi
Molecular typing of Clostridium perfringens isolated from edible offals of chicken by multiplex PCR
- Tez No: 316814
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Clostridium perfringens, moleküler tiplendirme, multipleks PCR, yenilebilir piliç iç organ, Clostridium perfringens, chicken edible offals, molecular typing, multiplex PCR
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yenilebilir Piliç İç Organlarında Clostridium perfringens'in Saptanması ve Moleküler TiplendirilmesiBu çalışmada, yenilebilir piliç iç organlarından Clostridium perfringens izolasyonu ve moleküler tiplendirmesi amaçlanmıştır. Ankara'daki bir kanatlı kesimhanesinden alınan 45 kalp-karaciğer ve 45 taşlık olmak üzere toplam 90 örnek materyal olarak kullanılmıştır. Numuneler laboratuvara soğuk zincir altında getirilip, aynı gün içinde teste alınmıştır.Kültür tekniği ile numunelerden C. perfringens izole edilmiş ve standart PCR (cpa) ve multipleks PCR (cpa, etx, iA,cpe ve cpb2 genler) kullanarak moleküler karakterizasyon yapılmıştır. C. perfringens test edilen 21 kalp-karaciğer (% 46.7) ve 8 taşlık (% 17.7) örneklerinden izole edilmiştir. Toplam 29 izolatın (% 32.2) cpa geni içerdiği belirlenmiş ve sadece 2 taşlık izolatının (% 4.4) cpb2 genine sahip olduğu, diğer izolatların hiçbirinin cpb, etx, iA, cpe genlerini taşımadığı saptanmıştır.Elde edilen bulgular sonucunda piliç yenilebilir iç organ örneklerinin önemli bir bölümünün C. perfringens ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. Piliç ürünlerinin güvenliğinin sağlanması için, uygun hijyenik ve teknolojik koşullar sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMolecular typing of Clostridium perfringens isolated from edible offals of chicken by multiplex PCRThe study was aimed for the isolation and molecular typing of Clostridium perfringens of chicken edible offals. A total of 90 samples consisting 45 heart-liver and 45 gizzard were collected from a slaughterhouse in Ankara. The samples were brought under cold condition to the laboratory and tested for the same day.For the isolation of Clostridium perfringens from the samples culture technique was used, whereas for molecular typing of the isolates standard (cpa) and multiplex (cpa, etx, iA, cpe and cpb2 genes) PCR assey was used. C. perfringens was isolated from 21 heart-liver (46.7 %) and 8 gizzard (17.7 %) samples tested. All of the C. perfringens isolates 29 (32.2 %) were found positive for cpa gene and only 2 gizzard isolates (4.4 % ) were positive for cpb2, gene but cpb, etx, iA or cpe genes were detected in any of the isolates.In conclusion, a significant part of the chicken edible offal samples tested in this study was found positive for C. perfringens. Suitable hygienic and technical conditions should be taken for the safety of the chicken products.