Tavuk etlerinde staphylococcus aureus izolasyonu, PCR yöntemi ile enterotoksin tiplendirilmesi ve mecA, tetM, tetK, ermA, ermC genlerinin saptanması
Isolation of staphylococcus aureus, enterotoxin typing and identifiying mec(A), tet(m), tet(K), erm(A), erm(C) genes with PCR techniques in chicken meat
- Tez No: 316815
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK HALÛK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençlilik, enterotoksin, PCR, S. aureus, tavuk eti, Antibiotic resistance, hicken meat, enterotoxin, PCR, S. aureus
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma Şubat-Ekim 2011 tarihleri arasında tavuk parça etlerinde Staphylococcus aureus'un varlığı ve PCR tekniği kullanılarak enterotoksijenik özellikleri ile mec(A), tet(M) genlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ankara'daki farklı marketlerden temin edilen, paketlenmiş olarak satılan ve herbirinden 40'ar paket (but, göğüs, kanat) olmak üzere toplam 120 paket tavuk eti materyal olarak kullanılmıştır. Numuneler laboratuvara soğuk zincir altında getirilip, aynı gün içinde analize alınmıştır.Alınan örneklerde S. aureus'un varlığı klasik kültür tekniği ve microbact Staph 12S test kiti kullanılarak belirlenmiştir. S. aureus izolatlarının enterotoksijenik özellikleri ile mec(A), tet(M) genleri ise PCR tekniği kullanılarak yapılmıştır.Klasik kültür tekniği ve microbact Staph 12S test kiti ile incelenen 120 paket örneğin 22'sinde (% 18.33) ortalama olarak 3.74 log kob/g düzeyinde S. aureus saptanmıştır. Aynı şekilde, but örneklerinin 7'sinde (% 17.5), ortalama olarak 3.56 Log kob/g düzeyinde , göğüs örneklerinin 4'ünde (% 10) ortalama olarak 3.54 log kob/g düzeyinde, ve kanat örneklerinin ise 11'inde (% 27.5) ortalama olarak 3.54 Log kob/g düzeyinde S. aureus bulunmuştur. S. aureus olarak tespit edilen izolatların hepsi, PCR tekniğinde de S. aureus olarak saptanmıştır.S. aureus suşlarının enterotoksijenik özellikleri yönünden ise but örneklerinden izole edilen 2 adet S. aureus suşundan 1'nin sea ve diğerinin sec genine, göğüs örneklerinden elde edilen izolatlardan 1'nin sec genine, kanat örneklerinden elde edilen izolatlardan ise 1'nin seb genine diğer 2'sinin ise sec genine sahip olduğu belirlenmiştir. Aynı şekilde, kanat örneklerinden elde edilen suşların tet(M), tet(K), erm(C), but örneklerinden elde edilen izolatların ise erm(C) genine sahip olduğu saptanmıştır. İzole edilen 22 adet S. aureus suşunun 14 farklı antibiyotiğe karşı dirençliliğinin belirlenmesi sonucu, 17 suşun en az bir antibiyotiğe, 11 suşun en az iki antibiyotiğe, 3 suşun en az 3 antibiyotiğe ve 3 suşun ise en az 4 antibiyotiğe dirençli bulunduğu, 5 suşun ise çalışmadaki antibiyotiklerin tamamına karşı duyarlı olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak, tavuk parça etlerinde S. aureus kontaminasyonu düşük oranda olmakla birlikte uygun koşullarda etkenlerin çoğalarak enterotoksin oluşturma potansiyeline sahip oldukları ve çoklu antibiyotik dirençlilikleri de düşünüldüğünde halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyacağı düşünülmüştür. Bu nedenle sağlıklı piliç eti üretimi ve halk sağlığının korunması için, piliç eti üretiminin tüm aşamalarında etkin bir hijyen ve kontrol sisteminin uygulanmasının önemli olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to investigate the existence of Staphylococcus aureus in pieces of chicken meat collected between February-October 2011 and to determine mec(A), tet(M) genes with enterotoxigenic characteristics of the isolates using PCR techniques. Our experiment materials are obtained from Ankara?s common and different markets which all were packed (drumstick, breast, wing) and totally 120 packs of chicken meat have been used. The samples brought to the laboratory under cold chain and were analyzed in the same day.Existence of S. aureus in collected samples has been determined using classic culture techniques and microbact Staph 12S test kit. Investigation of enterotoxigenic features with mec(A), tet(M) gene prevalences of S. aureus isolates is done using PCR techniques. .In 120 packs of examined samples using classical culture technique and microbact Staph 12S test kit, in 22 of them (% 18.33) on average 3.74 log kob/g level of S. aureus was identified. Likewise, at drumstick samples at 7 of them (% 17.5), on average 3.56 log kob/g level, at breast samples at 4 of them (% 10), on average 3.54 log kob/g level, and at wing samples at 11 of them (% 27.5), on average 3.54 log kob/g level S. aureus have been found. All of recorded isolations of S. aureus, at PCR technique have been identified as S. aureus.S. aureus strain?s enterotoxigenic features point of view from drumstick isolated 2 S. aureus strains, we determine that one of them has sea and the other has sec gene, from produced isolated breast one of them has sec gene, from produced isolated wing samples one of them has seb gene and the other sec gene. Likewise, from produced strains of wing samples having tet(M), tet(K), erm(C), from produced isolated drumstick samples having erm(C) genes identified. From 22 isolated S. aureus strains, after finding 14 different resistance to antibiotics, 17 strains resistance to at least one antibiotic, 11 strains resistance to at least two antibiotics, 3 strains resistance to at least 3 antibiotics and 3 strains resistance to at least 4 antibiotics was discovered and 5 strains being sensitive to all antibiotics have been identified in the study.As a conclusion, although low level of S. aureus contamination were detected in pieces of chicken meats, under appropriate conditions, they had the potential to produce enterotoxin after multiplication and carry a potential risk for public health considering their resistance to several antibiotics. For this reason, in order to produce healthy chicken meat and to protect public health, implementation of effective hygiene and control measures in all stages of chicken meat production is concluded to be important.