Kök ucu kavite preparasyonunda ultrasoniğin farklı güçlerde ve farklı uçlarla uygulanmasının apikal sızıntı ve marjinal adaptasyon üzerine etkisi
The effect of ultrasonic application with different power settings and surgical tips on apical leakage and marginal adaptation
  1. Tez No: 316848
  2. Yazar: BETÜL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE ARI AYDINBELGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glikoz penetrasyon testi, kök ucu kavitesi, ultrasonik cerrahi uç, Glucose penetration test, root-end cavity, ultrasonic surgical tip
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu in-vitro çalışmanın amacı ultrasonik ünitin farklı güç ayarlarının ve farklı tipteki ultrasonik cerrahi uçların kök ucu dolgu maddesinin sızıntısı ve marjinal adaptasyonu üzerine olan etkisini değerlendirmektir.Yapmış olduğumuz çalışmada 100 adet çekilmiş, tek köklü insan dişi kullanıldı. Dişlerin kronları mine-sement sınırından kesildikten sonra kök kanalları ProTaper döner eğe sistemi kullanılarak crown-down tekniği ile F3 numaralı eğeye kadar genişletilip, ProTaper F3 gutta-perka ve pat kullanılarak tek kon yöntemi ile dolduruldu. Köklerin apeksleri 3 mm kesildi ve kökler 15'er diş içeren altı deneysel gruba ayrıldı. 10 adet kök negatif ve pozitif kontrol gruplarında kullanıldı. Kök ucu kaviteleri ultrasonik ünit kullanılarak elmas kaplı, paslanmaz çelik ve zirkonyum nitrit kaplı cerrahi uçlar ile orta güç ve yüksek güç ayarlarında hazırlandı. Kaviteler hazırlanırken her güç ayarı ve her uç kullanılırken geçen süre kaydedildi. Hazırlanan kök ucu kaviteleri SuperEBA dolgu maddesi ile dolduruldu ve 1 hafta sonra kök ucu dolgusunun sızıntısı glikoz penetrasyon yöntemi ile 7, 14, 21 ve 28'inci günlerde değerlendirildi. Kökler glikoz penetrasyon testi düzeneğinden çıkarıldıktan sonra kök ucu dolgusunun marjinal adaptasyonu SEM ile incelendi. Elde edilen veriler Kruskal-Wallis testi ve Hollander-Wolfe yöntemi ile değerlendirildi.Yapmış olduğumuz bu çalışmanın sonucunda elmas kaplı cerrahi ucu yüksek güçte kullanarak kavitelerin en kısa sürede açıldığı gözlendi (P0,01), üçüncü ve dördüncü haftalarda en az sızıntı değeri elmas kaplı uç-yüksek güç grubunda, en fazla sızıntı zirkonyum nitrit kaplı uç-yüksek güç grubunda bulundu (P0,01).
Özet (Çeviri)
A hundred extracted human single-rooted teeth were selected for this study. The coronal parts of the teeth were removed at the semento-enamel junction and the root canals were instrumented with a crown-down technique using ProTaper rotary files up to file F3 at the working length. The root canals were filled with ProTaper F3 gutta-percha and AH Plus root canal sealer using a single-cone technique. The apical 3 mm of each root was resected and the roots were divided into six experimental groups 15 rooteach. 10 roots were used as negative and positive control groups. Root-end cavities were prepared with diamond coated ultrasonic surgical tip, zirconium nitride coated ultrasonic surgical tip at, stainless steel ultrasonic surgical tip at half power and high power settings. The time required to prepare the root-end cavities for each groups was recorded. Root-end cavities were filled Super-EBA regular set. After a week, lekage values of all samples evaluated with glucose penetration method on 7, 14, 21 and 28th days. Marginal adaptation of root-end filling was evaluated by scanning electron microscopy after glucose penetration test. The results were statistically analyzed with Kruskal-Wallis and Hollander-Wolfe tests.In this in-vitro study, it was observed that mean time required to prepare retrocavities using diamond coated surgical tip at high power setting was significantly less than that required for the other groups (P0,01). The obtained data revealed that diamond coated surgical tip and high power combination showed the least leakage, zirconium nitride coated surgical tip and high power combination demonstrated the most leakage at third and forth weeks (P0,01).