Psoriasis ve akne vulgaris hastalarında tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanımının araştırılması
Investigation the use of complementary and alternative medicine in psoriasis and acne vulgaris
  1. Tez No: 316880
  2. Yazar: DİDEM MULLAAZİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHİDE BAYSAL AKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne, Psorasis, Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi, Acne, Complementary and Alternative Medicine, Psoriasis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı akne ve psoriasis hastalarında TAT kullanımının araştırılması olup çalışmaya bir yıl süresince Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 150 psoriasis ve 150 akne vulgaris tanılı olmaküzere toplam 300 hasta dahil edilmiştir. Tüm olguların sosyodemografik özellikleri, hastalık süresi, başvuru anındaki hastalık şiddeti, hastalığa özgü yaşam kaliteindeksi, daha önce kullanılan medikal tedaviler ile TAT kullanım sıklığı, başvuru nedenleri ve kullanılan yöntemleri içeren anket formları yüz yüze görüşme tekniği ileuygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların %64.3'ü TAT kullanımı tariflerken, akne hastalarının %71.3'ü, psoriasis hastalarının ise %57.3'ü en az bir TAT yöntemi denediğini belirtmiştir. En sık tercih edilen TAT yöntemi bitkiseltedaviler (%52.7) iken diğer topikal uygulamalar (%29.7) ikinci sırada yer almaktaydı. Kullanılan TAT yöntemlerine başvuru nedenleri arasında çevreden faydalı olduğunu duyma (%61.6) en sık sebep olarak belirtilmiştir. Yüksek eğitimseviyesine sahip hastalarda TAT kullanımı daha fazla saptanmıştır. Akne hastalarında hastalık süresi TAT başvuru oranı arasında pozitif yönde korelasyon saptandı. Seksen dört hasta (%43.5) hasta kullandığı TAT yöntemini ailesinin önerisiile denediğini belirtirken, 82 hasta (%42.4) ise arkadaş önerisi ile bu yönteme başvurduğunu ifade etti. Hastaların çoğu (%96.8) yöntemi kendileri ve büyük oranda (%93.2) evlerinde uygulamışlardı. Olguların 129'u (%66.8) kullandıkları TATyöntemi için para harcamışlardı. Seksen (%41.4) hasta kullandığı TAT yöntemini faydasız bulmuş ve 20 (%10.3) hasta kullanılan yönteme bağlı yan etki geliştiğinibildirmiştir. Yüz tutulumu, hastalığa özgü yaşam kalite indeksi, dermatoloji poliklinik başvuru sayısı ve hastaneye yatış sayısı ile TAT kullanımı arasında anlamlı ilişki saptandı.Bu sonuçlar, TAT yöntemlerinin kullanıcılarını tatmin edici etkinlikde olmasa da akne ve psoriasis gibi kronik dermatolojik hastalıklarda sıklıkla kulllanıldığını göstermektedir. Dermatologlar, hastaların geleneksel olmayan tedavilerin kullanımı yönündeki eğilimlerinin farkında olmalı ve TAT yöntemlerinin fayda ve riskleri açısından hastaları bilgilendirmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore the use of complementary and alternative medicine (CAM) therapies in patients with acne or psoriasis and the attitudes about CAM of these patients. This study included 300 patients who attendeddermatology outpatient clinic in Isparta Süleyman Demirel University and diagnosed with acne or psoriasis over a 1-year period. Of the study patients, 150 were diagnosed with acne and 150 with psoriasis. A face-to-face structured questionnaireconsisting of sociodemografic information, diesaese duration and current severity, disease life quality index, their history of medical therapy and prevalence, reasonsand expectations of CAM use. The proportion of CAM use was 64.3% in total; 71.3% of acne and 57.3% of psoriasis patients had used CAM. The most frequently used CAM treatments were herbal medicine (%52.7) and other topical applications(%29.7). The main reason for CAM use they heard from their entourage that it was effective (%61.6). Patients with high education level preferred CAM more frequentlythan others did. The rate of using CAM in patients with acne increased with the duration of the disease. Eighty-four (%43.5) patients learned CAM from their families and eighty-two (%42.4) friends. Most of the patients applied this method bythemselves (%96.8) and their homes (%93.2). One hundred and twenty-nine (%66.8) patients spent some money for CAM. Eighty (%41.4) patients thought that the method was ineffective and 20 (%10.3) experienced side effects. A significantrelationship was found between face involvement, disease spesific life quality index, number of visits to the dermatology clinic and hospitalization with CAM use.These results indicate that CAM ise widely used in chronic dermatological disease such as acne and psoriasis despite their dissatisfactions. Dermatologistsshould be aware of the tendency of patients to use unconventional therapies and should guide patients to access the benefits and risks of the use of CAM.