Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniğinde sık görülen hastalıklarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp kullanımı
Use of traditional and complementary medicine in common diseases in Eskisehir Osmangazi University Medical Faculty Dermatology Polyclinic
- Tez No: 709785
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, Yaşam Kalitesi İndeksi, Dermatolojik hastalıklar, Complementary and alternative medicine, Quality of Life Index, Dermatological diseases
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Dermatoloji hastalarında geleneksel ve tamamlayıcı tıp(GETAT) kullanımı %35-69 arasında değişmektedir. Psikososyal olarak da hastayı etkileyen kronik çok sayıda deri hastalığının konvansiyonel yöntemlerle tedavi edilememesi nedeniyle birçok hastanın bu yöntemler dışındaki uygulamaları denediği birçok dermatolog tarafından bilinmektedir. Çalışma, Mart 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğinde 302 psöriasis, akne vulgaris, alopesi areata ve verruka hastasında gerçekleştirilen kesitsel tipte bir araştırmadır. Veri toplamak amacıyla kullanılan anket formu sosyodemografik özellikler, GETAT uygulamaları ile ilişkili sorular, Dermatolojide Yaşam Kalitesi İndeksi(DYKİ) soruları ve hastalıklara özgü hastalık şiddet skoru ölçümlerinden oluşmaktadır. Çalışmada kadınlarda, sigara içicilerinde, hastalık süresi uzun olanlarda GETAT kullanımının daha sık olduğu tespit edildi. En sık başvurulan GETAT yöntemi fitoterapi olarak bulundu. GETAT kullananların kullanmayanlara göre sağlık çalışanlarından konuyla ilgili bilgi isteme sıklıkları daha yüksek idi. Psöriasis hastalarında yaşam kalitesi azaldıkça GETAT kullanım sıklığı daha yüksek idi. Sonuç olarak GETAT yöntemleri dermatolojik hastalığı olan bireylerin yarıdan fazlası tarafından tercih edildiğinden önem arz etmektedir. Dolayısıyla hastalar, GETAT yöntemlerine sağlık kuruluşlarında hekim gözetimi altında ulaşabilmeli ve bu kuruluşlar denetlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The use of complementary and alternative medicine(CAM) in dermatology patients varies between 35-69%. It is known by many dermatologists that many patients try applications other than these methods, since many chronic skin diseases that affect the patient psychosocially cannot be treated with conventional methods. The study is a cross-sectional research conducted in 302 patients with psoriasis, acne vulgaris, alopecia areata and verruca in Eskişehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital Skin and Venereal Diseases polyclinic between March 2019 and March 2020. The questionnaire used to collect data consists of sociodemographic characteristics, questions related to the use of CAM, questions on the Dermatology Life Quality Index (DLQI) and disease severity score measurements specific to diseases. In the study, it was determined that the use of CAM was more common in women, smokers, and those with a long disease duration. The most commonly used CAM method was found to be herbal therapy. Those who used CAM had a higher frequency of requesting information from healthcare professionals than those who did not. As the quality of life decreased in psoriasis patients, the frequency of use of CAM was higher. As a result, CAM methods are important because they are preferred by more than half of people with dermatological diseases. Therefore, patients should be able to access CAM methods in health institutions under the supervision of physicians and these institutions should be supervised.