Postmenopozal diabetik hastalarda insülin ve metforminin endometrial kalınlık, IGF1 ve IGF1 reseptör düzeyi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparing the effects of endometrial IGF1 and IGF1 receptor levels and endometrial thickness of insulin and metformin in patients with diabetic postmenopausal women
  1. Tez No: 316906
  2. Yazar: ELİF GÜLAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabet, postmenopozinsülin, metformin, endometrial kalınlık, IGF1, Diabetes, postmenopause, insuline, metformine, endometrial thickness, IGF- 1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Endometrium kanseri ve endometrial hiperplaziler için en önemli risk faktörleri arasında obezite, hipertansiyon, diabetes mellitus (DM), nulliparite, erken menarş, geç menapoz, anovulasyon ve inferitilite yer almaktadır. Özellikle DM öyküsü endometrium kanseri ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmadaki amacımız, endometrial hiperplaziler ve endometrium kanserinde risk faktörü olan diabette, metformin ve insülinin endometrial kalınlık ve IGF-1 düzeyi üzerine etkilerini karşılaştırmaktır.Yöntem ve Gereçler: Kliniğimize başvuran postmenopozal diabetik kadınlardan, semptomatik olanlar ile asemptomatik olup transvajinal ultrasonografide endometriumları 5 mm'nin üzerinde olan kadınlar başvuruş sıralarına göre insülin, metformin ve kombine ilaç kullanımı öykülerine bakılarak 25'er kişilik 3 gruba ayrıldı. Benzer başvuru şikayeti ile gelen ve diabetik olmayan postmenopozal kadınlardan kontrol grubu oluşturuldu. Hastalardan endometrial örnekleme yapılarak, endometrial patalojileri değerlendirildi. Grupların demografik özellikleri, biyokimyasal parametreleri, endometrial kalınlıkları ve patolojileri ile endometriumdaki östrogen, progesteron, IGF-1 reseptörleri ve IGF-1 düzeyleri açısından karşılaştırmaları yapıldı.Bulgular: : Hasta guruplarının yaş, vucut kitle indeksi, menopoz, diabet, ilaç kullanım süresi, gravida, parite, Hgb A1c, tiroid fonksiyon testleri, lipid profili, açlık kan şekeri, açlık insülin, HOMA-IR değerleri, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri bakımından yapılan karşılaştırmasında istatistiksel anlamda fark yoktu. Endometrial östrojen, progesteron, IGF-1 reseptörleri ile IGF-1 düzeyleri arasında yapılan karşılaştırma sonucunda da gruplar arası anlamlı bir fark tespit edilmedi. Endometrial kalınlık açısından gruplar karşılaştırıldığında metformin tedavisi alan gruplarda endometrial kalınlıklar insülin kullanan guruba göre anlamlı olarak düşük bulunurken en fazla inceliğin sadece metformin kullanan grupta olduğu tespit edildi. Endometrial patolojiler açısından anlamlı fark görülmez iken endometrial kanser oranının metformin kullanan grupta daha düşük olması dikkat çekici idi.Sonuç: Diabetik hastalarda, endometrial kanser gelişimi açısından risk faktörü olarak görülen artmış IGF-1 düzeyleri, insulin ve metforminin tek ya da kombine kullanımına bağlı anlamlı bir değişiklik göstermemesine rağmen metformin kullanan hastalarda endometrial kalınlıkların anlamlı bir şekilde düşük olması metforminin diabetik hastalardaki endometrium dokusu üzerine olabilecek koruyucu etkileri açısından önemli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The most important risk factors for endometrial cancer and hyperplasias are obesity, hypertension, diabetes mellitus (DM), nulliparity, early menarche, late menopause, anovulation, and infertility. In particular, history of DM is strongly correlated with endometrial cancer. In this study, we aimed to compare the efects of metformine and insuline on endometrial thickness, and IGF - 1 levels in women with diabetes.Material and Methods: Postmenopausal women known to have diabetes mellitus applying to our clinics with postmenopausal bleeding and/or found to have increased endometrial thickness above 5 milimeters at rutin examination, were consecutively allocated to three groups, each consisted of 25 women, based on their anti- diabetic treatment; metformine, insuline, and combined groups. Postmenopausal women who had the same complain and/or ultrasonografic finding without diabetes constitued control group. Endometrial sampling and pathological examination were performed for all women. Demographical characteristics, endometrial thickness, and pathologies, estrogen, progesteron, IGF- 1 receptor status and IGF-1 levels were compared between groups.Results: There were no statistically significant difference between groups with regard to age, duration of anti- diabetic treatment, body mass index, menopausal status, diabetes, gravida, parity, HgbA1c levels, thyroid hormone levels, blood lipid levels, fasting blood glucose levels, fasting insuline levels, HOMA-IR levels, renal and hepatic transaminase levels. No significant difference between endometrial pathologies, estrogen, progesteron and IGF-1 receptors, and IGF- 1 levels was found. In the comparison of endometrial thickness, between metformin treated groups and insulin group were significiantly lower in metformin treated groups. Rate of endometrial cancer was noted to be lower in metformin treated group despite there was no significiant difference between endometrial pathologies.Conclusion: Insuline, metformin and their combination for treatment of diabetes have no significant effect on IGF-1 levels which is suggested as a risk factor for endometrial cancer in women with diabetes. Thickness of endometrium is significiantly lower in metformin treated groups showed metformin may be protective effect on endometrial tissue in diabetic patients.