Torakotomide düşük doz ketamin infüzyonunun postoperatif analjezik tüketimine, akciğer fonksiyon testlerine ve nöropatik ağrı üzerine etkileri
The effect of perioperative low dose ketamine infusion to postoperative analgesic consumption and neuropathic pain impact and respiratory lung function tests in patients undergoing thoracotomy
  1. Tez No: 316907
  2. Yazar: SİBEL SEÇKİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BOYACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ketamin, Postoperatif analjezi, Nöropatik Ağrı, Solunum Fonksiyon Testi, Torakotomi, Ketamine, Lung Respiratory Function, Postoperative analgesia, Neuropathic pain, Thorocotomy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada; torakotomi yapılan hastalarda perioperatif düşük doz ketamin uygulayarak morfin tüketimini ve morfine bağlı yan etkileri azaltmayı, analjezik tedavinin etkinliğini arttırmayı, akciğer fonksiyon testlerini iyileştirmeyi ve nöropatik ağrı gelişimini önlemeyi amaçladık.Hastalar ve Yöntem: Üniversite Etik Kurul onayı alındıktan sonra, torakotomi operasyonu uygulanacak olan ASA I-III, 18-65 yaş arası 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba aynı anestezi indüksiyonu uygulandı. İntraoperatif dönemde insizyondan önce 1. Gruptaki hastalara (Grup I, n = 20) ketamin 0.5 mg.kg-1 bolus dozdan sonra 2 µg.kg-1.dk-1 infüzyon şeklinde 24 saat uygulandı. İkinci gruptaki hastalara ise (Grup II, n = 20) aynı dozda ve sürede serum fizyolojik uygulandı. Morfin cilt insizyonu kapatılırken 0.05 mg.kg-1 yükleme dozunda verildikten sonra postoperatif dönemde ayılma ünitesinde intravenöz hasta kontrollü analjezi cihazıyla başlandı ve 24 saat devam edildi. Hastaların postoperatif dönemdeki istirahat ve hareketli Görsel Analog Skala değerleri, toplam morfin tüketimi, solunum fonksiyon testlerinden FVC, FEV1 ve FEF25-75'in preoperatif ve postoperatif değerleri kaydedildi. Hastalar operasyondan 1 ve 3 ay sonra cerrahi insizyon alanında nöropatik ağrı yönünden değerlendirildi. İlaçlara bağlı gelişen yan etkilerden bulantı, kusma, ajitasyon, deliryum, halusinasyon ve hastaların sedasyon skorları kaydedildi.Bulgular: Demografik veriler ve operasyon özellikleri bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p > 0.05). İstirahat ve hareketli dönemdeki Görsel Analog Skala değerlerinin Grup I'de daha düşük olduğu saptandı (p < 0.05). Toplam morfin tüketimi Grup II'de daha yüksekti (p < 0.05). Solunum fonksiyon testleri açısından gruplar arasında fark yoktu (p > 0.05). Nöropatik ağrının 1 ay sonraki gelişme insidansında fark saptanmadı (p > 0.05), fakat 3 ay sonraki gelişme insidansı Grup I'de belirgin olarak daha düşüktü (p < 0.05). Sedasyon skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p > 0.05). Bulantı, kusma, ajitasyon, deliryum ve halusinasyon gibi yan etkilerin görülme oranı her iki grupta da farklı değildi (p > 0.05).Sonuç: Postoperatif dönemde ağrı skorlarını düşürüp morfin tüketimini azaltması, aynı zamanda uzun dönem takiplerde nöropatik ağrı insidansını düşürmesi nedeniyle torakotomi operasyonlarında perioperatif düşük doz ketamin uygulamasının etkili ve faydalı olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to improve the effect of analgesic treatment and respiratory lung functions, to reduce postoperative morphine consumption and morphine-related side effects, to prevent the development of neuropathic pain by adding low-dose ketamine infusion.Patients and methods: After University Ethics Committee approval, thoracotomy was performed on 40 ASA I-III patients of aged in 18 to 65 in the study. Patients were devided randomly into two groups and same anesthesia induction applied. After endotracheal intubation, ketamine was administered with an initial bolus of 0.5 mg.kg-1 followed by an infusion 2 µg.kg-1.min-1 and the same dose saline solution was infused to the control group. After starting morphine- patient controlled analgesia in both groups, one group received ketamine infusion (Group I, n = 20), while the other group received saline infusion (Group II, n = 20) for 24 hours. Postoperative dynamic and static Visual Analogue Scale measures scores, total morphine consumption, FVC, FEV1, FEF25-75 of respiratory functions are recorded. Pre and postoperatively 1 and 3 months later, patients are evaulated by neuropathic pain, nause, vomitting, agitation, delirium, halucination and sedation scores are recorded.Results: There were no statistically significant differences between the groups with respect to demographic data and the operation characteristics (p > 0.05). Static and Dynamic Visual Analogue Scale measures were significantly lower in Group I(p < 0.05). Total morphine consumption was higher in Group II (p < 0.05). There was no statistically significant difference between the groups with respect to respiratuar lung functions (p > 0.05). There was no statistically significant difference in neuropathic pain incidences 1 month later, but in Group II it was significantly lower than after 3 months. There were no statistically significant differences between the groups with respect to sedation scores and in the other side effects (p > 0.05).Conclusions: We showed that perioperatif low dose ketamine during thorocotomy operations is effective and useful. Because ketamine reduces pain scores, morphine consumption along postoperative period, at the same time neuropatic pain incidence at long-term follow-up.