Toplum ve hastane kökenli deri ve yumuşak doku infeksiyonlarında mevcut olan risk faktörlerinin sıklığı, etkenler ve antibiyotik duyarlılıklarının saptanması
The evaluation of frequency of present risk factors, etiyologies and antibiotic sensitivity in community and hospital acquired skin and soft tissue infections
  1. Tez No: 316962
  2. Yazar: GÜNEŞ ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN MUTLU SAÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Deri ve yumuşak doku, toplum ve hastane kökenli infeksiyon, risk faktörleri, antibiyotik duyarlılıkları, Skin and soft tissue infections, community and hospital acquired, risk factors, antibiotic sensitivity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETBasit gibi görünen deri ve yumuşak doku infeksiyonu, kişinin immun sistemine, eşlik eden hastalıklarına, infeksiyon odağının anatomik yerine, etken mikroorganizmaya göre ciddi sonuçlara ve yüksek mortaliteye yol açar. Bu sebeple toplum ve hastane kökenli deri ve yumuşak doku infeksiyonlarını değerlendirirken risk faktörlerini tanımlamak, uygun ve doğru tekniklerle kültür alınmasıyla etkenlerin dağılımının ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi bize tedavide yol gösterecektir. Çalışmamızda toplum ve hastane kökenli deri ve yumuşak doku infeksiyonu olan hastaların mevcut olan risk faktörlerini, klinik semptom ve bulgularını, etkenleri veantibiyotik duyarlılıklarını saptamak, cerrahi operasyon veya medikal tedavilerin sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 237 toplum ve hastane kökenli DYDİ tanısı alan hasta değerlendirilmiştir. Mevcut olan risk faktörlerinden obesite, diyabetes mellitus, hipertansiyon, periferik arter hastalığı, venöz yetmezlik ve hematolojik kanser sıklığının yüksek olduğu saptanmıştır. Alınan kültür sonuçlarından en sık izole edilen gram-pozitif bakteriler koagülaz negatif stafilokoklar ve Staphylococcus aureus, Gram-negatif bakterilerden ise en sık Escherichia coli, Pseudomonas spp izole edilmiştir. P. aeruginosa, E. coli, A. baumanii, K. pneumoniae'da karbapeneme direnç, E. fecalis' te ise vankomisin direnci saptanmıştır. Sonuç olarak, deri ve yumuşak doku infeksiyonu ile takip edilen hastaların riskfaktörleri ve etkenlerinin bilinmesi bize tedavi yaklaşımında yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTkin and soft tissue infections may seem simple but the presence of factors such as, the individuals immune system, concomitant diseases, source of infection?s anatomic location (site of location) effective microorganisms can lead to serious and high mortality consequences. That is why, when evaluating community and hospital acquired skin and soft tissue infections, risk factors, accurate culture isolates obtained with appropriate techniques, etiyologies and antibiotic sensitivity should be taken into consideration. The aim of this research was to evaluate community and hospital acquired skin and soft tissue infections, present risk factors, clinical symtoms and signs, etiyologies and antibiotic sensitivity, and the results of either medical or surgical treatments. In this study 237 patients with community and hospital acquired skin and soft tissueinfections were evalutated. It was observed that there was a high frequency of existing risk factors such as obesity, diabetes mellitus, hypertension, periferic artery disease, venous insufficiency and heamatological cancers.According to the cultures obtained, it was observed that the most common cultural isolates were gram positive bacteria coagulase negative staphylococci and Staphylococcus aureus, and from the gram negative were Escherichia coli and Pseudomonas spp. It was also observed that P.aeruginosa, E. coli, A.baumanii, K.pneumoniae were carbapeneme resistant and that E. fecalis to vancomisin. It was concluded that knowledge of risk factors and etiyologies in skin and soft tissue infections could be used as guidelines in the treatment of skin and soft tissueinfections.