Homosistein toksisitesine sülfit molekülünün olası katkısı ve oksidatif stresin rolünün nöroblastama hücre dizisinde incelenmesi
Possible contribution of sulfide molecule on homocysteine toxicity and investigation of role of oxidative stress in neuroblastoma cell line
- Tez No: 316965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL KÜÇÜKATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Homosistein, Sülfit, Nörotoksisite, Nörodejeneratif hastalıklar, Homocysteine, Sulfide, Neurotoxicity, Neurodegenerative Diseases
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETHomosistein, Metiyonin metabolizması sırasında olu?an kükürt içeren bir amino asittir. Sağlıklı ki?ilerde plazma homosistein düzeyi, remetilasyon ile metiyonine, transsülfürasyon yolu ile sistein aminoasidine dönü?ümünü sağlayan yolaklar aracılığıyla yakla?ık 5-15 ?mol/L gibi dü?ük bir düzeyde tutulur. Artmı? plazma homosistein düzeyi ba?ta nörolojik olmak üzere pek çok hastalık için risk faktörüdür. Nörodejeneratif hastalıklarda, homosisteine ilaveten plazma sistein düzeyi artmakta ve sülfat düzeyi azalmaktadır. Sülfat temel olarak güçlü bir nörotoksik molekül olan sülfit molekülünden sülfit oksidaz aracılığı ile olu?turulur. Sülfitin sülfit oksidaz enzimi ile sülfata çevrilerek detoksifiye edilmesi hayati önem ta?ır. Bu çalı?manın amacı, homosistein nörotoksisitesine sülfit molekülünün olası katkısı ve bu katkıda oksidatif stresin rolünü SH-SY5Y nöroblastoma hücreleri kullanarak ara?tırmaktır. Çalı?mamızda, homosistein ve sülfitin olu?turduğu sitotoksisite XTT testi ile genototoksisite Comet yöntemi ile oksidatif stresin rolü TAS-TOS kiti ile incelendi.Sülfit ve homosistein?in beraber uygulandığı hücre dizisinde tek ba?larına olu?turdukları sitotoksisiteye göre toksik etkilerinin istatistiksel olarak daha da önemli olduğu bulunmu?tur. Bu etkide oksidan stresin oynadığı önemli rol oksidatif stres indeksinin beraber uygulandıklarında, diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek bulunması ile ortaya konmu?tur. Genotoksisite açısından ise en fazla hasarın yine homosistein+sülfit grubunda olduğu saptanmı?tır. Sonuç olarak, nörodejeneratif hastalıkların ortaya çıkmasından çok önce izlenen homosistein artı?ına, benzer?ekilde sülfit artı?ınında e?lik etmesi izlenen nörodejenerasyonun önemli bir bile?eniolabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYHomocysteine is an amino acid, which is formed during methionine metabolism that contains sulfur. Plasma homocysteine level in healthy individuals is kept in a low level such as 5-15 ?mol/L by means of the pathways that ensure transformation to methionine via remethylation and to cystein amino acid through transsulfuration. An increased plasma homocysteine level is a risk factor for many diseases, particularly for neurological ones. In neurodegenerative diseases, the cystein level of plasma increases along with the homocystein, and the sulfate level decreases. Basically, Sulfate is formed from sulfite which is a strong neurotoxic molecule produced bysulfit oxidase enzyme. Transformation of sulfite to sulfate plays a vital role. The purpose of our study is to investigate the potential contribution of sulfite molecule to homocystein induced neurotoxicity and the role of oxidative stress in this process. In our study, the cytotoxicity caused by sulfide and homocysteine was investigated with XTT test in SH-SY5Y neuroblastoma cells. Genotoxicity and the role of oxidativestress was also investigated with comet method and TAS-TOS kit, respectively. According to statistical calculations, simultaneous administration of sulfite and homocystein on SH-Sy5Y cell line was found to be significantly more toxic than the individual administration of them in terms of sitotoxicity. In this effect, the significant role of the stress of oxidant was declared by statistically significant results of that administration with respect to other groups when both of them were administrated at the same time. The maximum damage in terms of genotoxicity was also found in the homocysteine + sulfite group. In conclusison, Consequently, anelevation of sulfite accompanying that of the homocysteine increase observed before the occurrence of disease symptoms characterized with neurodegeneration, may be an important component neurodegeneration.