Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin taburculuk planlaması sürecine ilişkin algıları
Intensive care nurses' perceptions of discharge planning process
  1. Tez No: 316970
  2. Yazar: SENEM KUŞELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Hemşirelik, Yoğun Bakım, Taburculuk, Taburculuk Planlaması, Perception, Nursing, Intensive Care, Discharge, Discharge Planning
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kuşeli, S. (2012). Yoğun Bakım Ünitesinde Çalışan Hemşirelerin Taburculuk Planlaması Sürecine İlişkin Algıları. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Öğretimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Araştırma yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin taburculuk planlaması sürecine ilişkin algılarını belirlemek amacıyla kesitsel-tanımlayıcı nitelikte planlandı. Araştırmanın örneklemini İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan 332 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında literatür ışığında geliştirilen Bilgi Formu ve Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinin Taburculuk Planlaması Algı Ölçeği kullanıldı. Verilerin dağılımının incelenmesinde SPSS istatistik programı (Statiscal Package for Social Sciences for Windows 16,0) kullanılarak, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler ?sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma?, ölçeğin geçerlik ve güvenirliği için; kapsam geçerlik indeksi, madde toplam puan korelasyonu, Cronbach Alpha katsayısı, test- retest korelasyonu yapıldı. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Kruskal Wallis analizi, bağımsız gruplarda tek yönlü varyans analizi (Oneway Anova testi), bağımsız gruplarda t testi kullanıldı. Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin taburculuk planlaması sürecine ilişkin algılarının orta düzeyde olduğu bulundu. Hemşirelerin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, hemşire olarak çalışma süresi ve yoğun bakımda çalışma süresine göre taburculuk planlama algısı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olmadığı saptandı.Yoğun bakım ünitesindeki görevine, yoğun bakım hemşireliğine yönelik hizmetiçi eğitim programlarına katılma durumuna ve yoğun bakım ünitesinde taburculuk planlaması sürecine aktif şekilde katılma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu belirlendi. Hemşirelerin yoğun bakım ünitesinde taburculuk planlamasını önemli bulma düzeyi arttıkça yoğun bakım ünitesinde taburculuk planlaması konusunda algılarının olumlu yönde arttığı belirlendi. Yoğun bakım hemşirelerinin taburculuk planlaması süreci algılarını olumlu yönde etkileyecek nitelikte hizmet içi egitim programlarının düzenlenmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
Kuşeli, S. (2012). Intensive Care Nurses? Perceptions of Discharge Planning Process. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Nursing Education. Master's Thesis. Istanbul.This cross-sectional-descriptive research was planned for the ıntensive care nurses? perceptions of discharge planning process. The research was conducted with 332 intensive care nurses in Training and Research Hospital?s İstanbul Ministry of Health. In the data collection an Information Form including social-demographic characteristic and Intensive Care Nurses? Perceptions of Discharge Planning Scala was used. The data were analyzed descriptive statistical methods on SPSS statistical program (Statiscal Package for Social Sciences for Windows 16.0), using ?number, percentage, mean, standard deviation? for validity and reliability, content validity index, total correlation, Cronbach's Alpha test-retest correlations. The relationships between variables Kruskal-Wallis analyzes and independent groups analysis of variance (Oneaway Anova test), independent samples t test was used. Intensive care nurses? perceptions of discharge planning process was found to be moderately. Nurses' age, gender, education level, according to the duration working as a nurse and working as a nurse in intensive care unit discharge planning perception of the difference between mean scores was not statistically significant. According to task of an intensive care unit, training programs for intensive care nursing state to participate actively and discharge planning process to participate actively in intensive care unit was statistically significant difference. If nurses? finding increases the level of discharge planning in the intensive care unit, a positive way were increased the perceptions of discharge planning in intensive care unit. Intensive care nurses' perceptions positively affect the quality of discharge planning process proposed in-service education programs.