Periferik intravenöz kateter uygulamalarında kateter kalış süresinin flebit gelişimine etkisi
The effect of catheter use time on phlebitis development during peripheric intravenous catheter administration period
- Tez No: 316978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Periferik venöz kateter, kateter kalış süresi, flebit, tromboflebit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Paşalıoğlu, K.B. (2012). Periferik İntravenöz Kateter Uygulamalarında Kateter Kullanım Süresinin Flebit Gelişimine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma periferik venöz kateter uygulamalarında kateter kullanım süresinin flebit gelişimine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı kesitsel türde planlandı.Araştırmanın evrenini, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde Mayıs 2011-Kasım 2011 tarihleri arasında yatan bireylere takılan kateterler, örneklemini ise araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 103 bireye takılan 439 kateter oluşturdu. Cerraahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü'nden, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan ve araştırma kapsamına alınan bireylerden bilgilendirilmiş onam alındı. Veriler, Hasta Bilgi Formu, Periferik Venöz Kateter ve Tedaviye Yönelik Bilgi Formu, Görsel İnfüzyon Flebit Tanılama Skalası ve Periferik Venöz Kateter Hemşire Gözlem Formu ile toplandı. Verilerin analizinde ordinal veriler, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler, nominal değerler, frekans yüzde, ki kare, fisher testi ve lojistik regresyon analizi kullanıldı.Elde edilen veriler sonucunda, hastaların yaş ortalamasının 53,75±15,54, %59,2'sinin erkek, %40,8'inin kadın olduğu, periferik venöz kateterlerin %41,2'sinde flebit geliştiği, %58,8'inde ise gelişmediği, kateterlerde kullanım süresi uzadıkça flebit bulgularında azalma olduğu görüldü. Yapılan lojistik regresyon analizi sonucunda flebit gelişiminde önemlilik sırasıyla; kateterin vende kalış süresinin ileri düzeyde (p=0,000), antibiyotik kullanma (p=0,002) ve cinsiyetin (p=0,007) çok anlamlı düzeyde, kateter bölgesinin anlamlı düzeyde (p= 0,034) etkisi olduğu belirlendi. Uygun koşullar altında takılan kateterlerin, yakın gözlemle kullanım sürelerinin uzatılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Paşalıoğlu, K.B. (2012). The effect of catheter use time on phlebitis development during peripheric intravenous catheter administration period. İstanbul University, Institute of Health Science, Fundamentals of Nursing Department. Master?s Thesis. İstanbul.This descriptive cross sectional study was perfomed to determine the effect of catheter use time on phlebitis developmet during peripheric intravenous catheter administration period.The study included, catheters attached to individuals at İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Infectious Diseases Clinic from May-November 2011. The sampling included 439 catheters, which were attached to 103 individuals, who satisfied the criteria to be brought into the study.Instructive approvals were received from İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Director of Nurses Services and İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Clinical Research Ethical Committe. Data were compiled from Patient Information Form, Peripheric Intravenous Catheter and Therapy Information Form, Visual Infusion Phlebitis Assessment Scale and Peripheric Intravenous Catheter Nurse Observation Form. . Ordinal data, arithmetic mean, standard deviation, minimum and maximum values, nominal value, frequency percent, chi square, fisher test and logistical regression analysis were used for the analysis for data.At the end of study, it was determined that; the mean age of patients was 53,75±15,54 years, 59,2% of them were men, 40,8% were women, phlebitis development was detected at 41,2% of peripheric intravenous catheters, phlebitis development was not detected at 58,8% of peripheric intravenous catheters, phlebitis diagnosis were decreased when catheter use time is increased. As a result of logistical regression analysis it is detected that; duration of the catheter in the vein has high level effect (p=0,000), anthibiotics usage(p=0,002) and gender(p=0,007) has significant effect, catheter implementation area has meaningful effect(p= 0,034) on phlebitis development. It is concluded that the use time of catheters that are attached on suitable conditions can be increased by close lookout.Key Words : Peripheral venous catheter, catheter use time, phlebitis, thrombophlebitis.