Keratokist ve radiküler kistlerininin Ki67, PCNA, P53 varlığı açısından histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Evaluating keratocyst and radicular cysts histopatologically in terms of the existence of in Ki67, PCNA, P53
- Tez No: 317009
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KOÇAK BERBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: keratocyst, radicular cyst, P53, KI67, PCNA
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
P53 proteini, tümör baskılayıcı p53 geninin bir ürünüdür ve aktif olarak prolifere olan hücrelerde, özellikle de neoplazmalarda bulunur. PCNA ve Kİ67, tümör proliferasyonunu değerlendirmede yaygın olarak kullanılan iki nükleer belirteçtir. Çalışmamızda, kliniğimizde karşılaştığımız keratokist ve radiküler kistlerin görülme sıklığı, nüks eğilimi, lokal agresif davranışları ile p53, Kİ67 ve PCNA belirteçlerini ilişkilendirerek, bu kistlerin proliferatif potansiyellerini ölçmeyi ve malign eğilimlerini değerlendirmekteki etkinliğini belirlemeyi amaçladık. Herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan, sigara ve sürekli ilaç kullanmayan bireylerden alınan, keratokist tanısı konmuş 25 adet doku örneği, radiküler kist tanısı konmuş 25 adet doku örneği ile kontrol için alınan 25 adet sağlıklı mukoza örneğinde p53, Kİ67 ve PCNA'yı immunohistokimyasal yöntemle araştırdık. Radiküler kist grubunun Kİ67 ortalamaları, keratokist ve sağlıklı mukoza gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş, keratokist ile sağlıklı mukoza grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Radiküler kist grubunun PCNA ortalamaları; keratokist, sağlıklı mukoza gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Keratokist grubunun PCNA ortalamaları sağlıklı mukoza gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Keratokist grubunun P53 ortalamaları radiküler kist, sağlıklı mukoza gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş, radiküler kist, sağlıklı mukoza grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç olarak odontojen keratokistlerdeki, radiküler kistlere göre yüksek olan P53, PCNA ve Kİ67 değerleri, bu kistlerin yüksek proliferasyon eğilimlerinin ve yüksek mitotik aktivitelerinin göstergesi olarak kabul edilebilir. Bu değerler odontojen keratokistlerin klinik agresif davranışlarını ve nüks eğilimlerini açıklayabilir.Anahtar Kelimeler : Keratokist, radiküler kist, P53, Kİ67, PCNA
Özet (Çeviri)
Protein p53 exists in the cells proliferating actively especially in the neoplasms. PCNA and Kİ67 are two markers which commonly used to assess tumuor proliferation. In our study by associating p53, KI67 and PCNA markers with the prevalence, tendency to recurrence, locally aggressive attitude of the cases of keratocyst and radicular cyst that we come across in our clinic, we aimed to weigh the proliferative potential of these cysts and determine the efficiency of them when evaluating tendency to malignancy. We analysed p53, Kİ67 and PCNA using immunohistochemical method on 25 tissue samples diagnosed with keratocyst in each case. KI67 averages of the radicular cyst group were found out to be significantly lower in the statics compared to the keratocyst and the healthy mucosa group and statistically no significant difference was observed between the keratocyst and healthy mucosa groups. PCNA averages of the radicular cyst group were observed to be significantly lower compared to the keratocyst and healthy mucosa groups. PCNA averages of the keratocyst group were observed to be significantly lower compared to the healthy mucosa group. P53 averages of the keratocyst group were observed to be significantly higher compared to the healthy mucosa group and statistically no significant difference was observed between the keratocyst and healty mucosa groups. Consequently high values of p53, PCNA and KI67 in odontogenic keratocysts as to radicular cysts can be accepted as an indicator for the clinic aggressive attitude and tendency to recurrence of the odontogenic keratocysts.