Küreselleşen dünya ekonomisi, Türkiye'ye getirdiği sorunların çözümü ve uyum çareleri
Globalization of the world economy, effects on Turkey and adaptation methods
  1. Tez No: 317391
  2. Yazar: İBRAHİM BORA ORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Küreselleşen Dünya Ekonomisinin Etkileri, Türkiye Küreselleşen Dünyada Nerede Yer Almaktadır, Dünya Ekonomisinde Küreselleşme Sürecinde Gelişmelerin Değerlendirilmesi, Küreselleşen Dünyanın Sorunları Nelerdir, The Effects of Globalizing World Economy in Turkey, Where does Turkey Take Place in The Globalizing World, Assessment of the Developments in the Globalization Process in the World Economy, What are the Problems of the Globalizing World
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Küreselleşme bütün dünya ülkelerinin birleştirilmesi ve bütünleştirilmesi amacıyla kurulan, dünya ekonomisinde tek bir pazar oluşturulması, bütün dünya ülkelerinin katılımı ile ortak kaynakların değerlendirilmesi ve dünya üzerinde tek bir merkez oluşturularak bütün ekonomik faaliyetlerin yürütülmesine çalışıldığı, bütün dünya toplumları tarafından eşit yararlanma olanaklarının sağlanmasına yönelik olarak düzenlenmiş olan ancak beraberinde küreselleşmeye karşı büyük bir akımın da geliştirilmiş olması sonucunda, hakkında çok büyük bir tartışma ortamı yaratılmış olan yeni bir ekonomi sistemi hedef olarak sunulmuştur ve günümüzde halen etkinliğini ve güncelliğini sürdüren bir ekonomi modeli olarak dünyayı etkilemektedir.Küreselleşme sistemi ile dünya üzerindeki bazı ülkeler üzerinde çok olumlu sonuçlar elde edilmekte olduğu ve diğer bazı bölgelerde ise ekonomik açıdan önemli zararlarının yaşanmakta olduğuna dair birbirinden farklı yorumlar ile yaratılan yoğun bir teorik tartışma ortamında, küreselleşme sürecinin dünya ve Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı etkilerin değerlendirildiği bu çalışma ile küreselleşme sistemi irdelenmektedir. Küreselleşme olgusunun tanımlanması tarihsel gelişimi betimleme yöntemiyle değerlendirilmekte, dünya ve Türkiye perspektifinde gözlemlenen değişimler sonucunda ortaya çıkan sentezin açıklandığı dünya ve Türkiye ekonomisine ait ekonomik verilerin analizleri yapılmaktadır. Bu analizlerin sonucunda elde edilen sonuçlara bağlı olarak küreselleşme sistemine uyum çareleri kapsamında öngörüler elde edilmesine çalışılmaktadır.Yapılan bu çalışma ile küreselleşme sisteminin geleceğine duyulan kuşkuların giderilmesi, dünya üzerindeki bütün ülkeler açısından eşit düzeyde kalkınma olanaklarının sağlanması ve özellikle ülkemizde daha olumlu sonuçların elde edilmesi için gereken en doğru stratejik hükümlere ulaşılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The globalization is to establish a unique market in the global economy in order to integrate and combine each world country, to evaluate common resources by the participation of each world country and by establishing only one center around the world, to spare effort to implement each economic activity so that the new economic system where there is a great discussion platform about it has presented as target as a result of the developing great movement against globalization as a result of developing great movement against the globalization towards providing equal utilization possibilities by each world communities and nowadays, it has affected the world as a new economy model whose currency and effectiveness have been continuing.By means of globalization system, very positive results have been achieved on the countries of the world and in some other regions, there are some different comments so that important loses have been met in economic sense and in the intensive theoretical discussion platform, by means of this study where the effect of the globalization process on the economy of world and Turkey, the globalization process has been examined. Definition of globalization concept has been assessed by the method of defining the historical development and the synthesis incurred as a result of the observed changes in Turkey perspective as well as the economic data has been analyzed belonged to Turkish economy. Depending on the results achieved as a result of these analyses, it has spared no effort to obtain the predictions within the scope of adaptation solutions to the globalization system.By means of this study, it is aimed at eliminating the suspects against the future of the globalization system, providing development possibilities in the equal level for each country and particularly obtaining more positive results in our country and reaching the best strategic sentences indeed.