Türkiye'nin ekonomik güvenliği açısından doğrudan yabancı sermaye yatırımları
Foreign direct investment in terms of economic security of Turkey
  1. Tez No: 317557
  2. Yazar: HASAN AYKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ FINDIKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Economics, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik güvenlik, doğrudan yabancı sermaye yatırımları, jeoekonomi, stratejik sektör, çokuluslu şirket, Economic security, foreign direct investment, geoeconomics, straegic sector, multinational corporation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Çalışmada doğrudan sermaye yatırımları, ekonomik güvenlik perspektifiyle ele alınmaktadır. Bu kapsamda öncelikle ekonomi-ulusal güvenlik ilişkisi, ekonomik güvenliğin kavramsal ve teorik boyutu incelenmiştir. Uluslararası ilişkiler alanında, jeopolitikten jeoekonomiye doğru kayışın temel nedenleri üzerinde durulmuştur.Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının küresel düzeydeki gelişimi incelenmiş, bu yatırımların hacim ve niteliğindeki değişmelerin ülke ekonomik güvenliği için oluşturduğu potansiyel riskler araştırılmıştır. Doğrudan yabancı sermaye politikalarında ulusal güvenlik kaygıları ile ortaya çıkan değişim trendi, seçilmiş 9 ülke örneği ile üzerinden incelenmiştir.Osmanlı'dan günümüze, Türkiye'nin yabancı sermaye politika ve düzenlemeleri tarihsel perspektifle ele alınmıştır. Türkiye'deki DYS yatırımlarının gelişimi akım ve stok değişimleri ile incelenmiş; bu yatırımların genel nitelikleri ortaya konulmuştur. Daha sonra Türk ekonomi bürokrasisinin, ekonomik güvenlik ve ekonomik güvenlik çerçevesinde doğrudan yabancı sermaye konusundaki yaklaşımını ölçmeye yönelik anket çalışması sonuçlarına yer verilmiştir.Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülke ekonomisi için gelişme fırsatı veya ekonomik güvenlik riski oluşturmasındaki temel belirleyicilerinin en başta gelenlerin (1) ülkenin uzun vadeli büyüme ve gelişme stratejileri ile uyumlu, iyi dizayn edilmiş doğrudan yabancı sermaye politikalarına sahip olması, (2) uygun kurumsal altyapı ve kapasitenin varlığı ve (3) ülke çıkarları ile yabancı yatırımcının çıkarlarının optimal bir noktada buluşturulması olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the foreign direct investments are discussed with an economic security perspective. In this scope, the economic-national security relationship and the conceptual and theoretical dimension of economic security have been primarily examined. The basic reasons of moving from geopolitics to geo-economics are emphasized in the field of international relationships.The globally development of the foreign direct investments has been examined and the potential risks posed to economic security of the country by the changes in the volume and nature of these investments have been considered. The change trend observed in foreign direct investment policy due to national security concerns, and 9 country examples selected were examined together.Foreign investment policies and regulations of Turkey from the Ottoman period to the present day have been studied with a historical perspective. The developments of direct foreign investment and trend and stock changes have been examined and the general characteristics of these investments have been put forth. Then, the results of the survey on measuring Turkish economic bureaucracy?s approach towards economic security and direct foreign investment within the scope of economic security have been included.It is concluded that major fundamental determinants of foreign direct investments? capacity to generate opportunity for progress or economic security risk with regard to the country?s economy are as follows: (1) having well-designed foreign direct investment policies in consistent with long-term growth and development strategies of the country; (2) having appropriate infrastructure and capacity; and (3) meeting the country?s interests and foreign investor?s benefits into an optimal point.