NACA 0012 kanat profili etrafındaki hava akışının sayısal ve deneysel incelenmesi
Numerical and experimental investigation of air flow over NACA 0012 airfoil
- Tez No: 317810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kanat profili, NACA 0012, hücum açısı, rüzgâr tüneli, SAD, Airfoil, NACA 0012, angle of attack, wind tunnel, CFD
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada havacılıkta rudder ve elevatör komponentlerinde yaygın olarak kullanılan NACA 0012 kanat profilinin sayısal akışkanlar dinamiği programı FLUENT kullanılarak iki boyutlu simülasyonu ve rüzgar tünelinde deneysel incelemesi yapılmıştır. Kanat profilinin hücum açısının, profilin taşıma ve sürükleme katsayısına etkileri incelenmiştir. Sayısal ve deneysel çalışmalar sekiz farklı (0o, 3o, 5o, 6o, 9o, 10o, 12o, 15o) hücum açısında gerçekleştirilmiştir.Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde konu ile ilgili literatür araştırılması verilmiştir. İkinci bölümde havacılıkta kullanılan kanat profilleri ve bunların sınıflandırılması incelenmiştir. Üçüncü bölümde NACA 0012 kanat profilinin sayısal modellemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde NACA 0012 kanat profilinin deneysel incelemesi yapılmıştır. Tezin son bölümde ise sonuç tartışma ve önerilere yer verilmiştir.Kanat profilinin hücum açısının arttırılması ile taşıma ve sürükleme katsayısının arttığı tespit edilmiştir. CL/CD'nin yaklaşık 10o hücum açısına kadar arttığı, daha sonra 10o-15o arasında azaldığı görülmüştür. Sayısal simülasyon ve deneysel sonuçların literatürdeki benzer çalışmalarla iyi uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, NACA 0012 airfoil; which is used extensively as elevator and rudder, has been investigated in wind tunnel and simulated using computational fluid dynamics program FLUENT. Effects of the angle of attack of airfoil on the lift and drag coefficients have been investigated. Experimental and numerical studies have been carried out with eight different angles of attack.This thesis consists from five parts. In the first part of the thesis, literature research about the subject has been given. In the second part, airfoils which are used in aviation and classification of them have been examined. In the third part numerical simulation of the NACA 0012 airfoil has been made. In the fourth part experimental investigation of the NACA 0012 airfoil has been performed. Conclusions and suggestions are presented in the last part of the thesis.It is found that with an increase in the angle of attack of the airfoil; lift and drag coefficients increase. It is seen that CL/CD increases up to 10o attack angle, after that it decreases between 10o-15o attack angles. It is founded that numerical simulations and experiments are agree with similar studies in the literature.