Türkiyede yetiştirilen bazı arpa çeşitleri ve Azeri arpa örneklerinde genetik çeşitliliğin peroksidaz (POGP) markırı ile belirlenmesi
Determination of genetic diversity in some turkish barley cultivars and Azerbaijani barley accessions with peroksidase (POGP) markers
  1. Tez No: 317831
  2. Yazar: MERVE YÜRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, POGP, genetik çeşitlilik, barley, POGP, genetic diversity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Türkiye' de yetiştirilen 63 adet çeşidi ve 32 adet Azeri arpa örneği DNA seviyesinde genetik çeşitliliği belirlemek üzere 9 farklı peroksidaz geni (POGP) markırı kulanılmıştır. Doksanbeş arpa genotipinde kullanılan 9 POGP primeri toplam 237 bant üretmiş olup bunun 228' inin (% 96) polimorfik olduğu görülmüştür.Genotipler arası genetik benzerlik katsayısı Dice'a göre oluşturulan UPGMA dendrogramında 0,54-0,95 arasında değişmiştir. En uzak genotip Yerçil olup en yakın genotipler Arpa77 ve C?lilabad 19 olarak tespit edilmiştir.Neighbour joining metoduna göre oluşturulan dendrogramda benzerlik katsayısı 0,0 ? 0,68 arasında olup Azeri ve Türk arpa genotipleri iki kümeye ayrılarak farklı populasyonları oluşturmuştur.Bu çalışmada arpa genotipleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları saptamada POGP markırlarının yeterli ve güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 9 different peroxidase gene (POGP) markers were used to determine genetic diversity in 63 Turkish cultivars and 32 Azerbaijani barley accessions and they produced a total of 237 DNA bands. Of the 237 bands, 105 of them (% 96) were found to be polimorfic in 95 barley genotypes.The genetic similarity coefficient ranged from 0,54 to 0,95 among genotipes according to the UPGMA dendrogram which was produced by using Dice?s method. Minimum genetic distance was found between Arpa77 and C?lilabad 19. The most distant genotype to all others was Yerçil.According to the dendrogram which was produced by neighbour joining method, the genentic similarity coefficient ranged from 0,00 to 0,65 among genotipes and Azerbaijani genotypes and Türkish cultivars were clustered separately indicating their different origin.Considering the results obtained in this study, we conclude that POGP primers are reliable enough to detect genetic similarity and differences among barley cultivars or accessions.