Türkiye'deki inşaat mühendisliği eğitiminin değer mühendisliği kavramları açısından istatistiksel olarak incelenmesi
Civil engineering education in Turkey in terms of statistical concepts of value engineering study
- Tez No: 317857
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değer mühendisliği, inşaat mühendisliği öğretimi, SPSS, öğrenci anketi, Value engineering, civil engineering education, SPSS, student survey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, ülkemizdeki bir kısım inşaat mühendisliği bölümlerinde öğretim kalitelerinin, bu öğretimin başlıca unsuru olan inşaat mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından değerlendirilmesini ve bunun ışığında değer mühendisliği prensiplerinden yararlanarak öğretim kalitesinin daha da yükseltilebilmesi amacıyla çözüm önerileri sunmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda öğrencilerin halen öğrenim gördükleri üniversite ve bölümleri tercih etmeleri sonucunda şu anda içinde bulundukları düşünceler, öğrencilerin bağlı olduğu fakülte ve bölümün gelişmişlik düzeyi hakkındaki görüşleri, öğrenimleri boyunca aldıkları ders ve stajların niteliği, bölümlerin ve öğretim elemanlarının akademik ve bilimsel kapasiteleri, üniversitenin bulunduğu, diğer bir deyişle öğrenim hayatları boyunca yaşadıkları şehir ve okula ulaşım imkanları hakkındaki görüşleri araştırılmıştır.Çalışma, inşaat mühendisliği bölümlerinin kuruluş yılı, öğretim üyesi sayısı vb. ölçütlere göre ?gelişmiş?, ?gelişmekte olan? ve ?yeni kurulan? olarak 3 ana gruba ayrılan, toplam 6 değişik üniversitenin inşaat mühendisliği bölümlerinde Mart 2011'de uygulanmış anket tabanlı bir araştırmadır.Araştırma verileri, betimsel istatistikler üreten, karmaşık istatistiksel analizler yapan ve çalışma tarihi itibariyle en son sürüm olan ?IBM SPSS Statistics v.20.0? isimli bir bilgisayar programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. SPSS (İngilizce açılımıyla: Statistical Packages for Social Sciences), anket ve market araştırması, kalite artırılması, planlama ve öngörüm, rapor yazma ve karar verme, insan kaynakları ve kaynak kullanımı ile her disiplinden akademik araştırmalarda kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is the investigation of teaching qualities of some civil engineering departments in Turkey assessment by civil engineering students that are the main part of this teaching and offer solution proposals to improve the quality of the teaching using value engineering principles under this evaluation. In this context, students? opinions about the universities, they study and wish to study, development level of the faculty and the department, quality of courses and summer practices taken throughout their education and teaching programs, academic and scientific capabilities of faculty members and departments, the city where the university is and mass transportation opportunities for going to university are investigated.The study is a questionnaire-based research and applied in 6 different civil engineering departments which are categorized as ?developed?, ?developing? and ?newly established? according to some criteria like as the foundation date of department, number of faculty members etc. on the date of March 2011.Research data is evaluated by IBM SPSS Statistics v.20.0 which is a computer program used for survey authoring, data mining, statistical analysis, collaboration and deployment by the last edition as of the date of this study.