Mevcut binalardaki geri çekme düzensizliği
Set-back irregularity of existing buildings
  1. Tez No: 317858
  2. Yazar: EMRE ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri çekme düzensizliği, düşey geometrik düzensizlik, Set-back irregularity, vertical geometric irregularity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde gelişmiş inşaat teknolojilerinin de yardımıyla çok katlı yapıların yapımı mümkün hale gelmiştir. Bu yapıların depreme karşı dayanıklılığının sağlanabilmesi için tasarım ve projelendirme aşamasında oldukça dikkatli davranılmalıdır. Bu nedenle inşaat mühendisi özellikle yapısal düzensizlik durumu da varsa binanın hesabında doğru yapı modelini seçmelidir. Dünyadaki birçok yönetmelik yapıların olası bir deprem karşısındaki davranışlarının belirsizliği ve çözüm yöntemindeki yaklaşıklardan dolayı yapısal düzensizliğe sahip binalar için bir takım kısıtlamalar ve yaptırımlar öngörmektedir. Bu çalışmada düşey geometrik düzensizliklerden biri olan geri çekme düzensizliği incelenmiştir. Bunun için bilgisayar ortamında değişik şekillerde yüksek yapı modelleri üretilmiştir. Üretilen bu yapı modellerinin yatay deprem kuvveti etkisi altında yaptıkları yer değiştirmeler ve bunlara bağlı olarak katlar arasındaki rölatif deplasman farklarının oranları (?i+1/?i ) tablolar ve grafiklerle karşılaştırılarak incelenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca bu yapı modellerinin katlarındaki kolonların, iç kuvvetlerinde meydana gelen değişimler incelenmiş, sonuçlar tablolar ve grafiklerle değerlendirilmiştir. Tüm uygulamalar SAP2000 programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the help of developed construction technologies, it is possible to construct tall multi-storey buildings. In order to achieve the resistance of these buildings against earthquake, extreme caution is needed in design and projecting stages. Therefore construction engineer should select the correct construction model especially if there is a structural irregularity. Many regulations in the world include limitations and enforcements for buildings with structural ırregularity due to their indefinite behaviors against earthquakes and approximations in solution method. In this study, set-back ırregularity which is one of the vertical geometric ırregularities is examined. For this, tall building models in different shapes were produced in computer environment. The displacements of these buildings under horizontal earthquake effect and in relation with that, the relative displacement difference ratios between storeys were comparatively examined by tables and graphs (?i+1/?i). Besides, the changes occurred in the internal forces of the columns in the storeys of these building models were examined and the results were evaluated by tables and graphs. All applications were analyzed by SAP2000 program.