Yozgat çevresindeki ince daneli zeminlerin geoteknik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of geotechnical properties of fine-grained soils in the vicinity of Yozgat
- Tez No: 317927
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI BEKİR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnce daneli zeminler, geoteknik özellikler, indeks ve mekanik özellikler, Yozgat, Fine-grained soils, geotechnical properties, index and mechanical properties, Yozgat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tez çalışmasında, Yozgat İli Çiğdemli Kasabası, T3-222 Tüneli Yaklaşım Ankara Aynası, Fakıbeyli Köyü, Divanlı Köyü ve Sarayköy bölgelerinde bulunan ince daneli zeminlerin indeks ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi için gerekli incelemeler yapılmıştır.Yozgat çevresinden alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde, TS 1900'da belirtilen kriterlere göre laboratuar ortamında indeks özelliklerini belirlemek amacıyla; dane birim hacim ağırlığı için piknometre deneyi, dane dağılımı için hidrometre deneyi, kıvam limitleri değerleri için likit limit ve plastik limit deneyleri, kompaksiyon parametrelerini belirlemek için standart proktor deneyi yapılmıştır. Mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla; gerilme-şekil değiştirme ve kayma mukavemeti parametrelerini belirlemek için serbest basınç deneyi ve direkt kesme deneyi, konsolidasyon özellikleri için konsolidasyon deneyi ve geçirimlilik katsayısı için düşen seviyeli permeabilite deneyleri yapılmıştır.Yapılan çalışmada; Yozgat İli ince daneli zeminlerin geoteknik özelliklerinin belirlenmesi sağlanması ve mühendislik uygulamalarında kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, investigations were carried out to determine the index and mechanical properties of fine-grained soils in the areas of the Yozgat province: Çiğdemli, Fakıbeyli, Divanlı, Sarayköy and T3-222 Tunnel Approach Ankara Mirror.The Disturbed and undisturbed soil samples were taken from mentioned areas. The index properties were determined in the laboratory according to TS 1900?s criteria. Pycnometer test, hydrometer test and tandard proctor compaction were used to determine specific gravity of soils, grain size analysis and compaction parameters, respectively. Also the liquid limit test and plastic limit test were used to identified Atterberg Limits.In this study, the mechanical properties of fine-grained soils were represented by stres-strain parameters, shear strength parameters, the consolidation properties and permeability coefficient. The mechanical properties were evaluated using the unconfined compression test and direct shear test, consolidation test and falling head permeability test.The study was aimed to determine geotechnical properties of fine-grained soils of areas of Yozgat province and to provide preliminary work that can be used at more comprehensive study to investigate the usability for engineering applications.