Tahribatsız muayene metotları ve doğalgaz boru hatlarındaki kaynaklı bağlantıların radyografik araştırılması
Non-destructive testing methods and radiographic examination of welded joints in pipelines of natural gas
- Tez No: 317926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. OSMAN KURBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyografi, X ve Gama Işınları, Boru Hattı Kaynakları, Tahribatsız Muayene Metotları
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu yüksek lisans tezi çalışmasında tahribatsız malzeme muayene yöntemleri olan beş yöntemi ayrı ayrı inceleyerek avantaj ve dezavantajları karşılaştırıldı. Ayrıca doğal gaz boru hattında kullanılan malzemeler, imalat, montaj ve kaynak yöntemleri incelendi. Kaynak edilmiş parçalara kaynak ekseni boyunca gama ışını yöntemi ile kaynak bölgesi tarandı ve kaynak hataları tespit edildi.Teknik dışı yapılacak bir işlemin veya en küçük bir yanlış değerlendirmenin emniyet faktörüne yapacağı olumsuz etki bilinmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmada, çelik doğalgaz borularının birleşme noktalarındaki kaynaklı bölgeler radyografik muayeneye tabii tutuldu. Bunun için gama ışını cihazı kullanılarak kaynak yapılmış boruların çok sayıda filmleri çekildi. İncelemeler sonucunda sık görülen değişik kaynak hataları tespit edilerek sebepleri araştırıldı. Yapılan radyografik incelemeler sonunda, en sık karşılaşılan hataların, gaz boşluğundan kaynaklanan gözenek hataları ile cüruf kalıntılarından oluşan hatalar olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study adventeges and disadventeges of the five methots of non destructive meterial testing have been studied seperately and compared. In addition, the materials used in natural gas pipeline, manufacturing, assembly and welding methods were examined. Gamma-ray method has been apliceted along the axis of the source components and welded region screened with the method and source errors were detected in the welded region.It is known that aprocess,out of the technique or a small wrong avaluation has a negative effect on safety factor. The study, therefore, points of fusion welded steel natural gas pipes in the regions were subjected to radiographic examination.To do this, using a gamma-ray movies were a large number of welded pipes.Reviews are determined as a result of common causes of various welding defects were investigated. The most common mistakes made at the end of the radiographic examination, the gas cavity and pore errors arising from the remains of slag with the errors that were detected.Keywords : Radıograpy, X and Gama Ray, Pipeline Welding, Non-Destructive Testing Methods