Türkiye' de yaygın yetiştirilen bazı fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) çeşitlerinde selenyum (Se) uygulamalarının selenyum birikimi ve bazı esansiyel elementlerin alınımı üzerine etkisi
Effect of se aplication on the Se accumulation and uptake of some essential elements in some bean (Phaseolus Vulgaris L.) varieties broadly grown in Turkey
  1. Tez No: 317950
  2. Yazar: MUHAMMED AYÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Selenyum, krom, kobalt, çinko, bakır, Phaseolus vulgaris, Selenium, chrome, cobalt, copper, zinc, Phaseolus vulgaris
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, farklı dozlarda uygulanan sodyum selenatın (Na2SeO4), Phaseolus vulgaris L. (fasulye)' nin dört farklı çeşidinde kök, gövde, yaprak ve tohum gibi organlarında ki birikimi karşılaştırılmıştır. Çalışmada, üç farklı Se dozu, dört farklı çeşit üzerine uygulanmıştır. Dokulardaki selenyum miktarı ICP-OES Spektrometresi kullanılarak belirlenmiştir.Artan dozlarda uygulanan Sodyum selenatın (Na2SeO4), tüm çeşitlerin organlarında kontrol gruplarına göre selenyum miktarında belirgin artışlar ortaya çıkardığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte selenyum (Se) yanı sıra krom (Cr), kobalt (Co), bakır (Cu) ve çinko (Zn) gibi elementlerin artan selenyum dozlarına karşılık değişimleri belirlenmiştir.Selenat uygulanan bitki çeşitlerinde artan dozlara bağlı olarak selenyum akümülasyonunda farklılıklar olduğu görülmüştür. Deneme sonucunda kök selenyum içeriği en fazla Akman çeşidinde, en az Önceler çeşidinde görülmüştür. Gövde selenyum içeriği en yüksek Karacaşehir, en düşük ise yine Önceler çeşidinde görülürken diğer yandan yaprak selenyum içeriği en yüksek Önceler, en düşük Akman çeşidinde saptanmıştır. Son olarak tohum selenyum içeriğininse yine Karacaşehir çeşidinde en yüksek, en düşük ise Akdağ çeşidinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Se treatment (Na2SeO4) on selenium accumulation in different organs (root, stem, leaf, sedd) of bean varieties (Phaseolus vulgaris L.) was compared. Three different Se concentrations were applied to four different bean varieties. The amount of tissue Se accumulation was determined by ICP-OES spectrometry. Increasing doses of Se caused significant increase in Se accumulation ofdifferentorgans of bean varieties compared to control. In addition, Se treatment caused significant alterations in the accumulation of Chrome, Cobalt, Copper and Zinc in different organs of bean plants. While root Se accumulation was more prominent in Akman variety, the least accumulation was observed in Önceler. The highest and the lowest Stem Se accumulation were observed in Karacaşehirand Önceler, respectively. While leaf Se accumulation was the highest in Önceler, it was the lowest in Akdağ variety. As a result, Akdağ variety could be suggested for Se bio-fortification purposes.