Monoamino oksidaz inhibitörlerinin 4D-QSAR ile incelenmesi
4D-QSAR studies with monoamine oxidase inhibitors
  1. Tez No: 317954
  2. Yazar: SÜLEYMAN CULFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLBİYE ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, Farmakofor, APS, QSAR, MCET, Drug Design, Pharmacophere, APS, QSAR, MCET
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
MONOAMİNO OKSİDAZ İNHİBİTÖRLERİNİN 4D-QSAR İLE İNCELENMESİSüleyman CULFAErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2011Tez Danışmanı: Doç. Dr. Zülbiye ÖNALÖZETBiz burada Monoamino Oksidaz İnhibitörlerinin karşılaştırmalı Moleküler Konformer Elektron Topolojik Metot ile farmakofor (Pha), aktiviteyi artırıcı grup (AG), aktiviteyi azaltıcı grup (APS) tanımlaması ve kantitatif aktivite tahmini sonuçlarını sunduk. Serideki bütün bileşikler için Elektron Topolojik Matrisleri (ETM) bileşiklerin elektronik yapı hesaplamaları ve konformasyon analiz bilgilerinden faydalanılarak ETM programı ile hazırlanmıştır. Pha grubunu ortaya çıkartmak için özel MCET programı vasıtasıyla ETM işletildi ve ETM lerin kıyaslanmasıyla bulunan ve Pha'yı temsil eden alt matris bütün aktif bileşikler için aynıdır. Bu çalışmada konformasyonel analiz, elektronik yapı hesaplamaları ve matris karşılaştırması 91 adet bileşik serisi için yapılmıştır. Bileşik serisinden seçilen referans bileşik için Pha grubu olarak H9, H3, C6 ve C5 atomları belirlenmiştir. AG ve APS atomların pozisyonları işaretlenmiştir. Regrasyon Katsayıları (R2)eğitim seti için 0.717 ve q2 0.567 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
4D-QSAR STUDIES WITH MONOAMINE OXIDASE INHIBITORSSüleyman CULFAErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, August 2011Thesis Supervisor: Doç. Dr. Zülbiye ÖNALABSTRACTWe report here the results of pharmacophore (Pha), Auxiliary Group (AG), Anti Pharmacophore Shielding (APS) identification and quantitative activity prediction for the class of Monoamine Oxsidase Inhibitors Antiulcer Activity using the Molecular Conformer Electron Topological Method (MCET). The Electron Topologic Matrix (ETM) is constructed from the data of conformational analysis and electronic structure calculation of each molecules in the compound series by ETM program. The ETM is processed by means of a special program MCET in order to reveal Pha, and the sub-matrix found from comparing of ETMs, which represent the Pha, same for all the active compounds. In this study conformational analysis, electronic structure calculations and matrix comparisons are performed for the 91 compound series. In reference molecule of series of compound H9, H3, C6 and C5 atoms are determined as Pha. Position of AG and APS atoms are marked. Regression coefficients were found 0.717 for training and 0.567 for test set.