Koroner anjiyografide stres ve anksiyetenin fizyolojik parametreler ile tespiti
Evaluation of coronary angiography related anxiety and stress with physiological parameter
  1. Tez No: 317993
  2. Yazar: ŞÜKRÜ OKKESİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA HAKAN ASYALI, PROF. DR. SADIK KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyogram, Galvanik Deri Cevabı, Pulsepletismografi, SaO2 Sinyali, Stres, Anksiyete, Electrocardiography, Galvanic Skin Response, Blood Volume Pulse, O2 Saturation, Stress, Anxiety
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde stres ve anksiyetenin özellikle kalp, serebrovasküler, hipertansiyon, ülser, gibi hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Ancak duygusal değişimleri belirlemek ve nicel olarak ölçmekte ki zorluklar teşhis ve tedavi yöntemleri araştırılırken duyguların göz ardı edilmesine neden olmaktadır.Klinikte sıklıkla uygulanan ve girişimsel bir işlem olan koroner anjiyografinin hastalarda oluşturduğu stres nedeniyle sempatik sinir sisteminde gerçekleşen değişimleri ölçmek teze konu olmuştur. Elde edilecek sonuçlarla duyguları nicel olarak ölçmek için yapılan çalışmalara katkı sağlamak hedeflenmiştir. Bu amaçla anjiyo işlemi öncesinde sakinleştirici ilaç verilen ve verilmeyen iki gruptan elektrokardiyogram, galvanik deri cevabı, pulsepletismografi ve SaO2 sinyalleri kaydedildi ve bu sinyallerden elde edilen öznitelikler istatistiksel olarak değerlendirildi.Elektrokardiyogram, elektriksel deri iletkenliği ve pulsepletismografi sinyallerinden elde edilen öznitelikler, sempatik aktivasyonun en yoğun anjiyo esnasında olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar stres ve anksiyeteyi nicel olarak derecelendirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Many diseases are associated with stress and anxiety, and it is well known that stress is a strong contribution factor in the development of some important conditions like heart and cerebrovascular diseases, hypertension and peptic ulcer. Although emotional changes have great influence on people, stress and anxiety do not have a standardized tabulation or scoring system for their quantitative or objective assessment. This must be partly due to the inherent difficulty associated with the measurement of emotional changes.The issue that we are addressing in the thesis is obtaining features that enable us to measure the variation in sympathetic activity caused by coronary angiography related stress. Coronary angiography is an invasive test, and it is used frequently in the clinic. The aim of this study is to contribute to the studies to measure emotional variations quantitatively. To this end, electrocardiography, blood volume pulse, galvanic skin response and O2 Saturation signals of 34 patients were recorded. Sixteen of the patients were administered a tranquilizer before the operation and remaining 18 were not. Features obtained from above mentioned physiological signals were compared statistically.Features extracted from ECG, BVP and GSR prove that the most intense sympathetic activity is observed in the ?during? angiography phase. The obtained features can be used in quantitative evaluation of psychophysiological responses is necessary.