Kolemanit'li betonların bazı durabilite özelliklerinin incelenmesi
Investigation on some durability properties of concrete containing colemanite
  1. Tez No: 318189
  2. Yazar: HASAN POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Durabilite, Sülfat etkisi, Kolemanit, Donma- çözünme, Aşınma, Durability, Effect sulfate, Colemanite, Freeze-thaw, Abrasion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Gelişen teknolojiyle beraber günümüzde beton ve beton elemanlardan farklı özellikler beklenilmektedir. Bu özelliklerin başında ise durabilite (dayanıklık) gelmektedir. Bu çalışmada, kolemanitin normal agrega ile yer değiştirilmesiyle üretilen kolemanit katkılı betonların bazı durabilite özellikleri deneysel olarak incelenmiştir.Bu deneysel çalışmada s/ç oranı 0.48 ve çimento dozajı 400 kg/m3 sabit tutularak, kolemanit normal agrega ile %10, %20, %30,% 40 ve %50 oranlarında yer değiştirilerek beton numuneler üretilmiştir. Üretilen numuneler 28 günlük başlangıç kürü t=0 kabul edilerek suda, havada, %5'lik Na2SO4 ve MgSO4 ortamlarına 28, 56 ve 90 günlük ilave kür sürelerine tabii tutulmuşlardır. İlave her kür süresi için betonlara uygulanan tahribatsız (utrases geçiş hızı, schmidt yüzey sertliği) ve tahribatlı (basınç dayanımı, eğilme dayanımı, aşınma, donma çözünme) deneylerle kür ortamının etkisi incelenmiştir.Yapılan deneyler sonucunda kolemanit oranının artmasıyla betonun mekanik ve fiziksel özelliklerinde azalma meydan gelmiştir. Mekanik ve fiziksel özelliklerinde en büyük azalma hava küründen elde edilmişken, 56 ve 90 günlük kür sürelerinde %40 ve % 50 kolemanit oranlarında mekanik ve fiziksel özelliklerindeki azalmalar MgSO4 ve Na2SO4 küründe diğer ortamlara göre daha yüksek elde edilmiştir. MgSO4 etkisinin ise Na2SO4'te göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Betonun durabillite özellikleri açısından %30 kolemanit oranının betonda kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Different properties of concrete and concrete elements of developing technology, is expected today and durability of these features is in the first place. In this study, colemanite was changed at different rates with normal aggregate and produced colemanite reinforced concrete that were examined some of the durability properties.In this experimental study was conducted, w/c ratio was kept at 0.48 and cement content was kept at 400 kg/m3 and colemanite was replaced with regular aggregate 10%, 20%, 30%, 40% and 50% percent, then, were produced concrete samples. 28-day initial cure of produced Samples was adopted at t=0. The samples which were subjected to environments with water, air, 5% Na2SO4 and MgSO4, were subjected to 28, 56 and 90 day curing periods. As a result of the day, the effect of curing environment was investigated .with nondestructive (utrases transition rate, schmidt surface hardness) and destructive (compressive strength, flexural strength, wear, freeze and thaw cycles) experiments.As a result of experimental investigations ,mechanical and physical properties of concrete decreased by increasing the rate of colemanite. The most significant decrease was occurred in the air cure at Mechanical and physical properties.Reductions in the mechanical and physical properties were much higher in MgSO4 cure and Na2SO4 cure with 40% and 50% rates of Colemanite at 56 and 90 day curing periods.This was determined that the effect of MgSO4 was more effective than the effect of Na2SO4. In terms of durability properties of concrete, has been concluded that 30% the rate of colemanite can be used in concrete.