Edirne ilindeki çevresel sular ve içme-kullanma sularının bakteriyolojik ames testi ile mutajenitelerinin araştırılması
Detection of mutagenicity of environmental and drinking- utilization water samples by using bacteriological ames test in Edirne province
- Tez No: 318327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Edirne, Ames testi, mutajenite, Salmonella typhimurium, sediment, nehir suyu, musluk suyu, pet şişe suyu, Edirne, Ames test, mutagenicity, Salmonella typhimurium, sediment, river water, tap water, pet bottled water
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, Mart 2012- Haziran 2012 tarihleri arasında, Tunca, Meriç, Arda ve Ergene Nehirleri'ndeki belirlenen istasyonlardan alınan su ve sediment örnekleri, musluk suyu örnekleri ve 22 °C (oda sıcaklığı), 4 °C (buzdolabı) ve 50 °C'de (güneşte veya arabada tutulan su örnekleri olarak) bekletilen pet (polietilen tereftalat) şişe su örneklerine, Salmonella typhimurium TA100 suşu bakterileri kullanılarak, Ames mutajenite testinin Spot test ve Standart plak inkorporasyon testi versiyonları uygulanmıştır. Çalışmada, musluk suyu örnekleri, Trakya Üniversitesi kampüsünden alınmış; pet şişe su örneklerinin incelenmesi için, on üç farklı marka pet şişe suyu kullanılmıştır. Deneylerde, Salmonella typhimurium TA100 suşu ile metabolik aktivasyon (S9) yokluğunda, her test maddesi ve test maddelerinin yapılan her seyreltmesi, 3 paralel plak kullanılarak test edilmiştir. Sonuçların değerlendirilebilmesi için, test maddeleriyle yapılan deneylere paralel olarak, spontan kontrol, negatif (solvent) ve pozitif (diagnostik) kontroller yapılmıştır. Pozitif kontrol olarak, TA100 suşu için metabolik aktivasyon (S9) yokluğunda sodyum azid kullanılmıştır. Test sonuçlarına göre, Tunca, Meriç, Arda ve Ergene Nehir sedimentleri örneklerinde, Ergene Nehri ve Ergene Nehri'nin suladığı çeltik tarlasından alınan su örneklerinde mutajenite gözlemlenmiştir. Yapılan testlerde, Arda Nehri sediment örnekleri 10-1, Meriç Nehri sediment örnekleri 10-2, Tunca Nehri sediment örnekleri 10-3, Ergene Nehri sediment örnekleri 10-3 seyreltmede en düşük oranda mutajenite göstermiştir. Benzer şekilde, Ergene Nehri suyu ve çeltik tarlasından alınan su örnekleri seyreltme olmadan mutajenite göstermiş; bu su örneklerinin 10-1 seyreltmelerinde mutajenik olmadığı görülmüştür. Mutajenitesi hem Spot test hem de Standart plak inkorporasyon testleriyle saptanan nehir su ve sediment örneklerinin mutajenik olmayan ilk seyreltmeleri tespit edilmiş; elde edilen standart plak inkorporasyon testi sonuçları kullanılarak, bu seyreltme değerlerine Independent Samples Testi ile istatistiksel analiz uygulanmış ve test sonuçlarıyla tutarlı veriler elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre, Meriç, Ergene, Tunca, Arda Nehri sediment örnekleri, Ergene Nehri su örnekleri ve Ergene Nehri'nin suladığı çeltik tarlasından alınan su örnekleri mutajenik madde ya da maddeler içermektedir. Tunca, Meriç ve Arda Nehirleri'nden alınan su örnekleri, musluk suyu ve pet (polietilen tereftalat) şişe su örneklerinde mutajenite gözlemlenmemiştir.Temmuz 2012, 120 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, between March 2012-June 2012, Spot test and Standard plate incorporation test versions of the Ames test were applied by using Salmonella typhimurium TA100 strain bacteria to the water and sediment samples collected from stations of Tunca, Meriç, Arda and Ergene Rivers, tap water samples and Pet (polyethylene tereftalate) bottled water samples which were kept at 22 °C (room temperature), 4 °C (refregirator) and 50 °C (as water samples kept under sun or in the car). Tap water samples were taken from the campus of Trakya University; and 13 different brands of pet bottled water were used in this study. In the experiments, in the absence of metabolic activation (S9), all test materials and all dilutions of them were tested in triplicates with Salmonella typhimurium TA100 strain. In order to evaluate the results, parallel to the test materials, spontaneous control, negative (solvent) and positive (diagnostic) controls were performed. As the positive control, in the absence of metabolic activation (S9), sodium azide was used for TA100 strain. According to the test results, mutagenicity was observed in Tunca, Meriç, Arda and Ergene River sediment samples and rice plantation samples irrigated by Ergene River water. Sediment samples demonstrated the lowest rate of mutagenicity at the dilutions of 10-1 for Arda River sediment, 10-2 for Meriç River sediment, 10-3 for Tunca River sediment and 10-3 for Ergene River sediment. Similarly, Ergene River water and water samples collected from rice plantations demonstrated mutagenicity without dilution; there was no mutagenicity in these water samples at 10-1 dilution. First dilutions of non-mutagenic concentrations were determined for river water and sediment samples in which their mutagenicity were determined by Spot test and Standard plate incorporation tests, statistical analyses were applied to these dilution values according to the Standard plate incorporation test with Independent Samples Test and reliable data were obtained. According to these results, Meriç, Ergene, Tunca, Arda River sediment samples, Ergene River water samples and water samples from rice plantations contain mutagenic materials. Water samples collected from stations of Tunca, Meriç, Arda Rivers, tap water and pet (poliethylene tereftalate) bottle samples did not have any mutagenicity.July 2012, 120 pages