Ses ve ısı yalıtımlı ekolojik yapı malzemelerinin incelenmesi ve Trakya bölgesinde yetiştirilen ayçiçeği bitkisinin yalıtım malzemesi olarak araştırılması
Sound and heat ınsulated ecologıcal buıldıng materıals of the ınvestıgatıon and the regıon of thrace grown sunflower plants as an ınsulatıon materıal ınvestıgatıon
- Tez No: 318334
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİT OYMAEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği sapı, Kaplama Malzemesi, Ses Yutumu, Isı Geçirgenliği, Sunflower stalk, Coating material, Sound dampening, thermal tranmittance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda çevreye ve sağlığa olan duyarlılığın artması insanları tükettiği ve kullandığı tüm malzemelerin doğal olmasına özen göstermeye yöneltmiştir. Bitkisel kökenli malzemeler hem üretimi hem de kullanımı esnasında doğaya ve insana dost materyallerdir. Bitkisel kökenli malzemeler ekonomik olmalarının yanında, petrol ve petrol türevli malzemelerden üretilmediklerinden dolayı da çevreyi kirletmezler. Yeşil bina (Green Building) olarak adlandılan bu malzemeler, son zamanlarda küresel bir ilgi odağı haline gelmiştir.Bu çalışmada, ayçiçeği saplarından tarafımızca üretilen kaplama malzemesi üzerinde bir dizi analizler yapılmıştır. Ayçiçeğinden elde edilen bu yapı malzemenin ses ve ısı analizlerinin yanında, inşaat sektöründe çok kullanılan diğer yapı malzemelerininde analizleri ile kıyaslanmıştır. Çalışmada kullanılan 5 adet malzeme referans alınarak kıyaslanmış ve analizler sonucunda ayçiçeğinin, ses yutum özelliğinin taşyünü dışındaki diğer malzemelerden bazı bakımlardan daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Özellikle tarafımızdan üretilen malzemenin ses yutumu özelliği ile ısı geçirgenliği açısından oldukça iyi sonuçlar verdiği, inşaat sektöründe ses ve ısı yalıtımında başarılı bir şekilde kullanılabileceği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The general increase in sensitivity regarding the environment in recent years has led us to take care to use natural materials for consumption and use. Vegetable materials are friendly to humans and the environment, both in production and usage. Besides being economically attractive, they don?t cause lasting pollution, since they aren?t manufactured from petroleum based materials. These materials, named Green Building materials in construction, have recently become a global point of interest.In this study, material produced by a series analyses of coating materials obtained from sunflower stalks were performed. In addition to the material obtained from sunflowers, the sound and heat analyses of the materials most widely used in the construction sector were also made, and comparisons were drawn. The 5 materials used in the study were used as reference points in the comparison, and as a result of the analyses, it was seen that the sound dampening of the sunflower material was better than all the other materials except rock wool. The heat permeability properties of the material manufactured from sunflower stalks were also found to be agreeably successful compared to the other materials. Produced by material was found to yield very good results in sound dampening and heat permeability , and it was proven that the material can be used successfully for sound and heat isolation in the construction sector.