Barak Ovası (Gaziantep) tarım alanlarında erodibilite faktörü (K-Faktörü)'nün araştırılması
The Research of Erodibility Factor ( K-Factor) in Barak Plain (Gaziantep) Agricultural Areas
  1. Tez No: 318420
  2. Yazar: ŞAHABETTİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, erozyon hassasiyeti, K-Faktörü, Soil, Sensitivity of Erosion, K-Factor
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada Barak Ovası Tarım Alanlarında Erodibilite Faktörünün (K-faktörü) araştırılması amaçlanmıştır. Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi tarafından desteklenmiş olan çalışma, 2009-2011 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma bölgesinde 14 istasyon belirlenmiştir. Toprakların K-faktörünün ve bazı fiziko kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Çalışma sonunda Erodibilite değerleri 0,33-0,69 arasında yüksek bulunmuştur. Ayrıca bu alkali topraklarda organik madde miktarı çok düşük bulunmuştur ve bazı besin elementleri de noksan görülmüştür. Bu çalışma ile erozyona karşı daha etkin önlemlerin acilen alınması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been aimed to research the erodibility Factor ( K-Factor) in Barak Plain (Gaziantep) agricultural areas. The study which was supported by Gaziantep University Scientific, Research Projects Management Unit, has been executed between years of 2009-2011. From the research area,14 stations have been determined. K-Factor and some physicochemical properties of soils were investigated. At the end of study, the erodibility values were found between 0.33-0.69 which is high.Furthermore, amount of organic substances in those alkaline soils were found to be low and also has been observed lack of some nutrient elements. With this study, it was founded the necessity of taking more efficient precautions urgently against erosion.