Use of cold-bonded blast furnace slag aggregate in the production of self-compacting concretes
Soğuk bağlama yöntemiyle üretilmiş yüksek fırın curufu agregalarının kendiliğinden yerleşen beton üretiminde kullanılması
  1. Tez No: 318437
  2. Yazar: SWARA FUAD MAHMOOD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GESOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay agrega, soğuk bağlama işlemi, öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu, kendiliğinden yerleşen beton, geçirimlilik özelliği, Artificial aggregate, cold bonding process, ground granulated blast furnace slag, self compacting concrete, transport properties
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, yapay curuf agregaların (YCA) kısmi olarak doğal iri agregaların yerine kullanılmasıyla üretilen kendiliğinden yerleşen betonların (KYB) özellikleri incelenmiştir. Bunun için, ağırlıkça %90 granüle yüksek fırın curufu ve %10 çimento içeren toz karışım eğik tamburlu peletleme cihazında işlenerek soğuk bağlama yöntemiyle yapay agregalar üretilmiştir. Daha sonra üretilen YCA'lar sertleştikten sonra su emme, özgül ağırlık ve kırılma dayanımı testlerine tabi tutulmuşlardır. Bu agregalar 0%, 20%, 40%, 60%, 80%, ve 100% oranlarında doğal iri agrega ile yer değiştirilerek KYB üretiminde kullanılmışlardır. Dolayısıyla, doğal ve yapay agregalar kullanılarak 0.32 su/bağlayıcı (s/b) oranına sahip toplam altı adet KYB karışımı tasarlanmıştır. KYB'lerin taze özellikleri yayılma çapı, yayılma süresi, V-hunisi akış süresi ve L-kutusu yükseklik oranı bakımından incelenmiştir. KYB'lerin sertleşmiş özellikleri ise 28 ve 56 günlük kür süreleri sonunda basınç dayanımı, yarma dayanımı, klorür iyonu geçirimliliği, gaz geçirimliliği ve kılcal su emme deneyleri ile belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre YCA, KYB'lerin taze özelliklerini iyileştirmesinin yanı sıra sabit yayılma çapı elde etmek için kullanılan kimyasal katkı ihtiyacını da azaltmıştır. YCA içeren KYB'lerin basınç dayanımı, klorür iyon geçirimliliği, gaz geçirimliliği ve kılcal su geçirimliliği gibi özellikler bakımından kontrol betonuna göre daha iyi performans gösterdiği görülmüştür.Ancak, yarmada çekme dayanımı özelliğinde hafif azalan eğilim gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study addresses an experimental program carried out to investigate the properties of self-compacting concretes (SCCs) in whichnatural coarse aggregates had been substituted by artificial slag aggregates (ASA). For this, a powder mixture of 90% ground granulated blast furnace slag and 10% portland cement by weight were pelletized in a tilted pan through cold-bonded agglomeration process. The hardened ASAwere tested for specific gravity, water absorption, and crushing strength. Thereafter, they were partially used in producing SCCsin which ASA replaced the natural coarse aggregates in the volume fractions of 0%, 20%,40%,60%,80%, and 100%. Therefore, a total of six mixes with a water/binder ratio of 0.32 were designed and cast using both natural and/or ASA coarse aggregates.Fresh properties of SCCs were observed through slump flow time, flow diameter, V-funnel flow time, and L-Box filling height ratio.Hardened properties of SCCs were measured at 28 and 56 days for compressive strength, splitting tensile strength, chloride ion permeability, gas permeability, andsorptivity. Test results indicated that utilizing of ASA enhance the fresh properties of SCCs, alsoreduce the amount of superplasticizerto achieve a constant slump flow diameter. Moreover, SCCs incorporating ASA displayed better performance than the control mixture in terms of compressive strength, chloride ion penetration, gas permeability, and sorptivity,only the splitting tensile strength had slightly decreasing tendency.