A new concept on design of helicopter and rotor
Helikopter ve rotor tasarımına yeni bir yaklaşım
- Tez No: 318442
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL GÜZELBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Helikopter, Anti-Tork, Kanal Fan, Pala Eleman Teorisi, Helicopter, Anti-Torque, Ducted Fan, Blade Element Theory
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı helikopter en önemli problemlerinden birini gidermektir. Bu problem helikopterin ana rotorunun dönüşünden dolayı oluşan ters torktur. Karmaşık ve detaylı mekanizmalar basitleştirilmiş ve oluşan ters tork için alternatif çözümler uygulanmıştır.Oluşan ters torkun hesaplanması ve ölçülmesi bu tezin birincil görevidir. Bundan dolayı durağan basınç ve yay sistemi, ters torku ölçmek için kullanılmıştır. Ayrıca pala eleman teorisi de ters torku hesaplamak için kullanılmıştır. Ölçüm ve hesaplamalarla doğrulanan tork yeni anti-tork sistemi tasarımı için kullanılmıştır.Yeni anti-tork sistemi var olan helikopterlerdeki kuyruk kısmını ortadan kaldırmıştır. Kuyruk rotoru kanal fanı ile değiştirilmiştir. Bundan dolayı daha küçük, hafif ve güvenli bir helikopter, kuyruk kısmına bakış açısından, tasarlanmış ve üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to eliminate one of the important problems of the helicopters. This problem is the created reverse torque on helicopters because of the rotation of the main rotor. The complicated and the detailed mechanism may be simplified and an alternative solution for the created reverse torque may be implemented. So, this thesis will concentrate on the innovative thoughts.The calculation and the measurements of the created reverse torque are the primary tasks of this thesis. The static tapping system and the spring system are used to measure the reverse torque. The blade element theory is used to calculate the reverse torque. The validated torque from the calculation and measurements has been used to design a new anti-torque system.The new anti-torque system has removed the tail part of an existing model helicopter. The tail rotor has been changed with a ducted fan. So a smaller, lighter and safer helicopter has been designed and constructed from the tail part point of view.