Geri Dön

An advanced personal health record platform for patient empowerment

Hastaların yetkilendirilmesi için gelişmiş bir kişisel sağlık kaydı platformu

  1. Tez No: 318815
  2. Yazar: ŞENAN POSTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ, PROF. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 94

Özet

Geçtiğimiz yıllarda, hastaların harici sistemlerden Elektronik Sağlık Kayıtları'nı (EHR - Electronic Health Record) çekebilmeleri amacıyla birçok PHR (Personal Health Record - Kişisel Sağlık Kaydı) sistemi geliştirilmiştir. Ancak, günümüzdeki PHR sistemleri, farklı sistemler arasında birçok farklı arayüz, veri formatı ve terminoloji bulunduğundan, sadece küçük sayıdaki EHR sistemlerine erişim sağlayabilmektedir. Durum böyle olunca, tüm bu farklılıklar yüksek entegrasyon masraflarına neden olmaktadır. Bu tip sistemlerin geliştirilmesi, kanıt tabanlı tıbbi bilgilere erişim, bilgi paylaşmak için sosyal ağların kullanımı, mevcut tıbbi bilgi modellerinin birleştirilmesi gibi nedenlerden dolayı hem zor hem de pahalıdır. Harici bilgi sistemler arasındaki teknik farklılıklar nedeniyle, bir PHR sistemi geliştiricisi, kendi sistemlerini yeni bir kaynak ya da servisle entegre etmek istediğinde, zorlu bir entegrasyon süreciyle karşılaşmaktadır.Bir PHR sisteminde, tıbbi cihazların entegrasyonu da önemli ve gereklidir. Ancak, birçok tıbbi cihaz üreticisi harici sistemlerle iletişim için özel veri formatları ve protokolleri kullanmakta, bu durum da yine, yüksek entegrasyon çaba ve masrafları gerektirmektedir.Bu tezde, özde bahsedilen problemleri ve zorlukları çözmek için, yüksek modüler bir mimari üzerine kurulmuş ve dünya çapında standartlar tabanında servisler sunan çevrimiçi bir kişisel sağlık platformu sunulmuştur. Bu sayede, sözü geçen platform, bir çok harici bilgi sistemi ve tıbbi cihaz ile entegre olabilmekte, böylece her çeşit harici sistemden gelebilecek tıbbi verinin çeşitliliği artırlabilmektedir.Bu tezde sunulan çalışma, ITEA tarafından desteklenen ve fonu TÜBİTAK TEYDEB Proje No: 9080004 tarafından karşılanan OSAmI projesinin bir parçasıdır.

Özet (Çeviri)

In recent years, many Personal Health Record (PHR) systems have been developed to retrieve patients' Electonic Health Records (EHRs) from external sources. However, current PHRs can provide access to only a small number of EHR systems, since there are many different interfaces, data formats and medical terminologies among different systems. When this is the case, all these diversity yields high integration costs. Development of such systems is difficult and expensive because of the reasons such as accessing to evidence based medical information, utilization of social networks to share information, incorporation of available medical knowledge models, etc. Due to the technical diversity of external information systems, a developer of a PHR system faces a difficult integration process when he wants to integrate a new source or service.Integration of medical devices is also important and necessary in a PHR system. However, most of the medical device vendors use proprietary formats and protocols for communicating their devices with external systems; again, causing high integration efforts and costs.In this thesis, these problems and challenges are addressed by providing an on-line personal healthcare management platform, i.e. eSaglikKaydim which is built on top of a highly modular architecture and provides services based on worldwide standards. In this way, eSaglikKaydim platform can be integrated with any external health information service and medical device so that it maximizes the data variety retrieved from all kinds of external health data sources.The work presented in this thesis is part of the OSAmI project supported by European ITEA and funded by the TÜBİTAK TEYDEB Project No: 9080004.

Benzer Tezler

  1. İTÜ Kart kullanıcı otomasyonu

    İTÜ Kart user automation

    E. AYŞE ÇÖLOĞLU

  2. A framework for authentication of medical reports based on keystroke dynamics

    Medikal raporlarda kimlik doğrulaması için tuş vuruşu dinamikleri üzerine tasarlanmış temel bir altyapı

    MUSA KAZIM ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    HastanelerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. DİDEM GÖKÇAY

  3. Evre III/IV over kanserinde sitoredüktif cerrahi sonrasında yaşın sağkalıma etkisi

    The age impact on survival of surgical cytoreduction in stage III/TV ovarian cancer

    DORUKHAN DEMİR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Kadın Hastalıkları ve DoğumSüleyman Demirel Üniversitesi

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EVRİM ERDEMOĞLU

  4. Yeraltı madencilik sektörü mesleki güvenlik risk analizi

    Occupational safety risk analysis in underground mining sector

    FATMA YAŞLI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HÜR BERSAM BOLAT

  5. Tekerlekli bir askeri taşıt için otomatik yangın söndürme ve infilak bastırma sistemi tasarımı

    Automatic fire suppression and extinguishing system design for a wheeled military vehicle

    FATİH AKGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Mekatronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEMAL BAYKARA