The commercial real estates production in Istanbul in the globalization process
İstanbul?daki ticari gayrimenkullerin küreselleşme sürecindeki yeri
- Tez No: 318863
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Dünya Şehri/Küresel Şehir, İstanbul, Ticari Gayrimenkul, Küreselleşme Süreci, Globalization, World City/Global City, Istanbul, Commercial Real Estate, Globalization Process
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İstanbul, ülkenin toplam ithalat ve ihracat miktarının yarısını karşılamakta ve şehrin önemini arttırmaktadır. 2010 yılında 13.255.685 kişiye ulaşan ve ulusal nüfusun %17.98'ini oluşturduğu nüfusuyla, Türkiye'deki en gelişmiş şehir durumundadır. Küreselleşme sürecinde, yükselen pozisyonu ile İstanbul'un servis sektörü ve gayrimenkul üretimi taleplerinin yüksek olması beklenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı yapı istatistiklerinde gözlemlendiği üzere, küresel sektörlere olan talepte ve ticari gayrimenkul üretiminde artış eğilimi görülmektedir.Dünya kenti literatürü birçok açıdan gelişmiştir. Dünya şehri/küresel şehir konseptine ilişkin, küresel ticaret merkezlerinin ortaya çıkmasının anlaşılmasında büyük rol oynayan ve dünya şehri literatürünü en çok etkileyen üç ana teori bulunmaktadır ve bu teoriler John Friedmann, Saskia Sassen ve Manuel Castells'e aittir.Dünya şehri/küresel şehir konsepti doğrultusundaki gelişmeler İstanbul'da ilk kez hükümetin İstanbul'u `küresel şehir' haline getirmek için desteklemesi ile birlikte 1980'lerdeki ekonomik liberalleşme reformlarıyla görülmüştür. Şehir, Türkiye'nin küresel ekonomiye açılan öncelikli kapısı olmakta ve 21. yüzyılın başından itibaren akademik dünya şehri sıralamalarında iyi dereceler almaktadır.Şehrin durumu göz önüne alındığında, İstanbul'un dünya şehri olarak küreselleşme sürecinin nispeten ilk aşamalarında olması ve bu temel kuramlar açısından; İstanbul'un niteliklerinin Friedmann'ın `dünya şehri' vizyonuyla benzerlik göstermesi beklenmektedir.Küreselleşme sürecinde, talebe bağlı olarak ticari gayrimenkul üretimini yansıtan ana veri, Türk İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden belirtilen sektörler altında elde edilmektedir. Bu sektörler: 'Otel, 'Ofis', `Toptan ve Perakende Ticaret', 'Trafik ve Haberleşme ', 'Sanayi ve Depolama' ve 'Kamu, Eğlence, Eğitim ve Hastanesi' olarak belirlenmiştir. İstanbul'un ülkedeki küreselleşme sürecindeki yerini ortaya çıkarmak için, 2002 ve 2010 yıllarını kapsayan İstanbul'un verileri, Ankara ve İzmir şehirlerinin aynı verileri ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ile İstanbul'un en gelişmiş sektörlerini ve İstanbul'daki küresel sektörlerin üretim ve hizmet faaliyetlerindeki gayrimenkul üretiminde ne kadar ilerde olduğunu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.Şehrin küreselleşme süreci açısından gelişimi, servis sektörü faaliyetleri binalarının İstanbul'da üretilmesi kadar endüstriyel gayrimenkul üretiminin de incelenen dönemde yakın düzeyde olduğundan, Friedmann'ın teorisi doğrultusunda tanımlanan dünya kenti oluşumu yönünde beklenmektedir. Bu dünya kenti fonksiyonlarının Saskia Sassen'in teorik çerçevesi içindeki dünya kenti fonksiyonlarının İstanbul'da konsolide olarak gelişmesi beklenmektedir. Bu nedenle, İstanbul'daki ticari gayrimenkul üretiminin Türkiye'deki iki diğer gelişmiş şehir olan Ankara ve İzmir ile karşılaştırıldığında, daha hızlı ve daha dünya kenti fonksiyonları doğrultusunda büyümesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Istanbul undertakes about half of the imports and exports of the country which has been increasing the importance. It is the most developed city in Turkey with a population reaching up to 13.255.685 people in 2010 consisting of %17.98 of the national population. The service sector demand and the real estate production are expected to be high together with the Istanbul?s rising position in the globalization process. Upon the increase in demand for global sectors, the production of the commercial real estate tends to increase, which can be observed from construction statistics that are published by the Turkish Statistical Institute.The world city literature developed in several respects. As to the world city/global city concept, there are three main theories that play major roles in understanding the emergence of global command centers and strongly influenced the world city literature that belong to John Friedmann, Saskia Sassen and Manuel Castells.Developments in lines with the world city/global city concept appeared in Istanbul with the 1980?s reforms towards economic liberalization, together with the support of the Government to make Istanbul a `global city?. The city is the primary gateway of Turkey to the global economy and Istanbul has been well ranked in academic rosters of world cities since the beginning of the 21st century.When the case of Istanbul is considered, the city as a world city is expected to be relatively at an earlier stage of globalization process, and with respect to these major theories; the attribution of Istanbul seems to have similarity with Friedmann?s (1986) `world city? vision.The main data that reflect the supply of commercial real estate as related to demand in the globalization process are obtained from the data of the Turkish Statistical Institute (TUIK), under the published categories of `Hotel and etc constructions?, `Office, Wholesale and Retail Commerce?, `Traffic and Communication Buildings?, `Industry and Storage?, and `Public, Entertainment, Education and Hospital?. In order to figure out the place of Istanbul in the globalization process in the country, Istanbul?s data are compared with the same data for Ankara and Izmir comprising the years between 2002 and 2010. It is aimed to figure out the developed sectors of Istanbul and to clarify how Istanbul is leading in the production of real estate for the global sectors of both manufacturing and service activities.The developments in respect of globalization process of the city can be expected in the direction of the formation of world city as defined in line with the Friedmann?s theory, since not only buildings for service sector activities are produced in Istanbul, but also industrial real estate production at almost equal level during much of the investigated period. It is expected that global city functions, in lines with the Saskia Sassen?s framework will develop as world city functions consolidate in Istanbul. Therefore, the commercial real estate production is expected to be more rapid and more in line with the growth of world city functions in Istanbul, compared to two other most developed cities of Turkey which are Ankara and Izmir.