Deneysel olarak oluşturulmuş periodontitisli ratlarda alfa lipoik asit kullanımının periodontal dokularda oksidatif stres ve histopatolojisi üzerine etkileri
Effect of alpha lipoic acid administration on gingival oxidative stress and histopathology in experimental periodontitis model in rats
- Tez No: 319040
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ÇANAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Dentistry, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Alfa lipoik asit, Deneysel Periodontitis, Histopatoloji, Oksidatif stres, Alpha lipoic acid, Experimental periodontitis, Histopathology, Oxidative stress
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Deneysel Olarak Oluşturulmuş Periodontitisli Ratlarda Alfa Lipoik Asit Kullanımının Periodontal Dokularda Oksidatif Stres ve Histopatolojisi Üzerine EtkileriAmaç. Bu çalışmanın amacı, deneysel periodontitisli ratların, periodontal dokularında bakteriyel kaynaklı meydana gelen enflamasyonun neden olduğu artmış oksidatif stres üzerine antioksidan özellikleri de bulunan ve herhangi bir biyolojik toksisitesi tespit edilmemiş alfa lipoikasitin etkisinin biyokimyasal ve histolojik metotlarla araştırılmasıdır.Materyal ve Metot. Bu çalışmada 24 haftalık, 200-220 gr ağırlığında Sprague-dawley ırkı 30 adet erkek rat kullanıldı. Ratlar her grupta 10 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı; 1. Grup (kontrol), herhangi bir işlem uygulanmayan ratlar oluşturdu. 2. Grubu (PED), mandibular birinci molar dişlerine 3-0 ipek sutur ligature edilerek beklenildikten sonra plasebo uygulaması yapılan ratlar oluşturdu. 3. Gurubu (ALA+PED) ise deneysel periodontitis oluşturulduktan sonra 15 gün boyunca 50 mg/kg dozda oral gavaj ile Alfa lipoik asit (ALA) verilen ratlar oluşturdu. Çalışma sonunda, sakrifiye edilen ratlardan, biyokimyasal ve histolojik analizler için doku örnekleri alındı. Biyokimyasal metotlarla serumda MDA, tam kanda GSH, dokuda 8-OHdG, dokuda MPO parametreleri ve histokimyasal metotlarla dokuda hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikler değerlendirildi.Bulgular. Çalışma sonuçlarının biyokimyasal değerlendirilmesinde, ALA uygulan periodontitisli ratların doku ve kan örneklerindeki oksidatif stres parametreleri plasebo uygulanan periodontitisli ratların değerleri ile karşılaştırıldığında; tam kan GSH seviyesinin arttığı serum MDA, serum protein karbonil, doku 8-OHdG ve MPO seviyelerinin ise azaldığı belirlendi. Histopatolojik ve immunohistokimysal değerlendirmelerde ise ALA uygulaması yapılan periodontitisli ratlarda periodontal dokuda meydana gelen doku yıkımı ve polimorfonükler lökosit hücre yoğunluğunun plasebo uygulanan periodontitisli ratlara oranla bu değerlerin azaldığı görüldü.Sonuç. Sonuç olarak, bu çalışmada deneysel periodontitis rat modelinde ALA uygulamasının periodontal dokuda gözlenen oksidatif hasar bulguları üzerine iyileştirici etkilerinin olduğu ve ALA'nın periodontitis tedavisinde kullanılabilecek bir terapötik ajan olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effect of Alpha Lipoic Acid Administration on Gingival Oxidative Stress and Histopathology in Experimental Periodontitis Model in RatsAim.The purpose of this study is investigation of ALA which is an antioxidantand has no any biologic toxicity,effects against oxidative stress in response to the bacterial derived anti-inflammatory processin periodontal tissue of experimental periodontitis model in rats by biochemical and histochemical methods.Material and methods. In the current study, we used the 24-week old, 200-220g weighted 30 spraque-dawley male rats. The rats were divided into 3 group each consisted of 10 animals. 1. group was (control), no given any treatment. 2. group (PED), consisted of mandibular first molar tooth were ligatured with 3/0 silk rats and ligature were waited then given placebo treatment. 3. group (ALA+PED), after experimental periodontitis induction, the ligature were removed and given alfa lipoic acid (ALA) by oral gavage at the dose of 50 mg/kg daily for 15 days. End of the study, collected blood and tissue samples from sacrificed animals were used for biochemical MDA, GSH, 8-OHdG ve MPO analysis and histopathologic changes were evaluated at cellular level by histochemical methods.Results. The assesment of the biochemical results of the study, when we compared to the adminsitration of ALA, oxidatif stress parameters with given placebo treatment rats parameters; increased blood GSH level, decrease in serum MDA, serum protein carbonyl, tissue 8-OHdG and MPO activities were observed. Also in histopathologic and immunohistochemical assessment, ALA treated group?s polymorphonuclear leucocyte infiltration and periodontal tissue destruction were decreased compared to placebo treated rats with periodontitis.Conclusion. In conclusion, ALA administration showed beneficial effects against the oxidative destruction of periodontal tissue in the experimental periodontitis rat model and ALA antioxidants substance can use the treatment of periodontitis as a therapeutic agent.