Sınıf ıı bölüm 1 maloklüzyonların tedavisinde smart apareyinin dentofasiyal yapılar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of smart appliance on dentofacial structures in the treatment of class ii division 1 malocclusions
- Tez No: 319058
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel tedavi, Sınıf II olgular, Smart apareyi, Functional treatment, Class II cases, Smart appliance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı, alt çene geriliğine bağlı iskeletsel Sınıf II olgularda, Smart apareyinin iskeletsel ve dişsel yapılar ile yüzdeki yumuşak dokular üzerindeki etkilerini incelemektir.Materyal ve Metot. Bu çalışmanın materyalleri, araştırma grubunu oluşturan ve yaşları ortalama 12.46±1.19 olan 28 birey ile kontrol grubunu oluşturan ve yaşları ortalama 12.35±1.25 olan 23 bireyden elde edilmiştir. Bu materyaller, iskeletsel Sınıf II maloklüzyona sahip 51 hastadan fonksiyonel tedavi/gözlem süreci öncesinde ve sonrasında alınan lateral sefalometrik filmlerdir. Ortalama tedavi/gözlem süreleri araştırma ve kontrol gruplarında sırasıyla 7.00±0.27 ay ve 6.90±0.33 aydır. Her bir grupta, incelenen parametrelerdeki değişiklikler Eşleştirilmiş t-testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki istatistiksel olarak önemli değişiklikleri saptamak amacıyla da Student's t-testi kullanılmıştır.Bulgular. Smart apareyi sagittal yönde, üst çenenin büyümesini frenlemiş ve alt çenenin büyümesini stimüle etmiştir. Dik yöndeki boyutsal ölçümlerde önemli artışlar görülürken, dik yöndeki açısal ölçümlerde önemli bir değişiklik saptanamamıştır. Aparey üst kesici dişlerin retraksiyonuna, alt kesici dişlerin protraksiyonuna ve alt azı dişlerinin meziyalizasyonuna neden olmuştur. Overjet ve overbite ölçümleri önemli bir şekilde azalmıştır. Yumuşak doku profilinde ve dudak ilişkilerinde, gözle görülür ve önemli iyileşmeler elde edilmiştir.Sonuç. Smart apareyi, alt çene geriliğine bağlı iskeletsel Sınıf II olguları kısa sürede tedavi eden ve kullanımı rahat olan en küçük fonksiyonel aygıtlardan birisidir. Smart apareyinin hareketli fonksiyonel aygıtlar arasında iyi bir alternatif olduğu ve rağbet göreceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of the present study was to investigate the effects of Smart appliance on skeletal and dentoalveolar structures and soft tissues of the face in the skeletal Class II cases with mandibular retrognathia.Material and Method. The materials of the present study were obtained from a treatment group of 28 patients with a mean age of 12.46±1.19 years and a control group of 23 patients with a mean age of 12.35±1.25 years. They were lateral cephalometric films of 51 patients with the skeletal Class II malocclusion, taken at the beginning and at the end of the functional treatment/observation periods. Mean treatment/observation periods were 7.00±0.27 and 6.90±0.33 months in the treatment and control groups, respectively. The changes of the investigated parameters within groups were analyzed by means of Paired t-test. In order to determine the statistically significant changes between groups, Student?s t-test was used.Results. Smart appliance inhibited maxillary growth and stimulated mandibular growth in sagittal plane. There was statistically no significant change in vertically anguler measurements, while significant increases were observed in vertically dimensional measurements. Appliance led to retraction of maxillary incisors, protraction of lower incisors and, mesialization of mandibular molars. Overjet and overbite were reduced significantly. Visible and valuable improvements were obtained on soft tissue profile and lip relations.Conclusion. Smart appliance, one of the smallest functional appliances, can treat the skeletal Class II cases with mandibular retrognathia in a short time period, and is comfortable to use. It is thought that Smart appliance is a good alternative among removable functional appliances and shall be in demand.