Postmenopozal kadınlarda, metabolik sendrom ve osteoporoz arasındaki ilişkinin biyokimyasal parametreler ile karşılaştırılması
Comparison of the relation between metabolic syndrome and osteoporosis in postmenopausal women using biochemical parameters
- Tez No: 319103
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KANBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Osteoporoz, Nitrik Oksit, Paraoksonaz, Metabolic syndrome, Osteoporosis, Nitric Oxide, Paraoxonase
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Batılı yaşam tarzının yaşandığı gelişmiş ülkelerde metabolik sendrom (MS) olan hasta sayısı artmaktadır. Buna ek olarak yaşlanan toplumlarda osteoporoz (OP) da sık görülen bir hastalıktır. Ancak OP ve MS'nin birbiri üzerine etyolojik etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmaya 40 yaş üzeri, 81 postmenopozal kadın dahil edildi. MS'li hastaların tanısı NCEP-ATP III, OP tanısı ise WHO kriterlerine göre konuldu. Çalışma kapsamında oluşturulan gruplar: G1; MS olan hastalar (n=20), G2; OP olan hastalar (n=21), G3; MS+OP olan hastalar (n=21), G4; Kontrol grubu (n=19). Çalışmamızda katılımcı-ların açlık kan şekeri, HDL-K, LDL-K, trigliserid (TG), insülin, kalsiyum (Ca), fosfor (P), magnezyum (Mg), alkalen fosfataz (ALP), osteokalsin (OC), hsCRP, nitrik oksit(NO), östradiol, paraoksonaz (PON) ve arilesteraz (ARE) aktivite düzeylerini belirledik. Ayrıca kemik mineral yoğunluğunu (KMY) da ölçerek bu hastalıklardaki rollerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini incelemeyi amaçladık. MS grubunun KMY düzeyi kontrolden düşüktü. Kontrol grubunun NO düzeyi, MS ve MS+OP gruplarıyla kıyaslandığında anlamlı yüksekti ve MS+OP grubunun NO düzeyi, diğergruplardan anlamlı düzeyde düşüktü. Kontrol grubu, OP ve MS grupları ile karşılaştırıldığında anlamlı yüksek PON aktivitesine sahipti. MS ve MS+OPgruplarının PON aktiviteleri, OP grubundan anlamlı yüksekti. NO düzeyi, lomber vertebra KMY ile pozitif korele iken femur boynu KMY ile istatistiksel olarak bir ilişkisi yoktu. PON aktivitesi, lomber vertebra ve femur boynu KMY ile pozitifkorelasyona sahipti. MS'li hastalarda visseral adipoziteden kaynaklanan düşük derece inflamasyon, genel obezitenin koruyucu etkisini eliminize ederek kemik kaybı ile ilişkili olabilir. OP gelişiminde veya MS zemininde OP gelişiminde, PON gibi antioksidanların ve çift yönlü etki mekanizması olan NO gibi osteoklast aktivasyonunu baskılayan radikallerin azalışının etkili olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Number of patients with metabolic syndrome (MS) is increasing in developed countries that have modern life style. In addition to this, osteoporosis (OP) is a common disease in aging societies. But little is known about etiologic interaction inbetween OP and MS. 81 postmenopausal women, older than 40, were included to this study. MS is diagnosed according to NCEP-ATP III, and OP is diagnosed according to WHO criteria. This study included these groups: G1; patients with MS (n=20), G2; patient with OP (n=21), G3; patients with both MS and OP (n=21), and G4; control group (n=19). In our study, we evaluated fasting blood glucose (FBG), HDL-K, LDL-K, trigliserid (TG), insulin, calcium (Ca), phosphorus (P), magnesium (Mg), alkaline phosphatase (ALP), osteocalcin (OC), hsCRP, nitric oxide (NO), estradiol, paraoxonase (PON) and arylesterase (ARE) activity levels from participants. In addition to this we measured their bone mineral density (BMD) to evaluate its role in these diseases and to compare releations between patients. BMD levels in MS group were lower than control group. NO levels in the control levels were significantly higher compared toMS and MS+OP groups and significantly lower than other groups. When compared to OP and MS groups, control group has significantly higher PON activity. PON activities in MS and MS+OP groups were significantly higher than OP group. NO levels had a positive correlation with BMD of lumbar vertebrae but it showed no statistical significance with BMD of neck of femur. PON activity levels had positive corraletion between BMD of lumber vertebrae and neck of femur. Low grade inflammation of visceral adiposity in MS patients, may eliminate the protective effect of obesity and may be related to bone loss. We believe that decrease in antioxidants like PON and radicals suppressing the osteoclast activation, like NO that has two mechanisms of action, can be important in developing OP or OP over MS.