Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite durumları ile sağlıklı beslenme indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation ofphysical activity levels and healthy nutritional index of university students
- Tez No: 319102
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN PEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, beslenme durumu, fiziksel aktivite düzeyi, KIDMED, IPAQ
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETVassigh, G.Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite durumları ile sağlıklı beslenme indeksinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlıklı Bilimleri Enstitüsü Beslenme Bilimleri Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2012. Bu araştırma,Ankara'da bulunan dört üniversitede öğrenim gören öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerini, beslenme alışkanlıklarını, beslenme durumundaki farklılıkları belirlemek ve sağlıklı beslenme indeksi ile beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya %52.6'sı erkek (n: 526) ve %47.4'ü kız (n: 474) olmak üzere, gelişigüzel seçilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 1000 öğrenci alınmıştır. Sorukağıdı ile öğrencilere ilişkin genel bilgiler, beyana dayalı boy uzunluğu ve vücut ağırlığı, besin tüketim sıklığı ve 2 günlük fiziksel aktivite düzeyi belirlenmiştir.Ayrıca Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED)ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Sorukağıdı (IPAQ) uygulanmıştır.Öğrencilerin yaş ortalaması (±S)erkeklerde 22.5±3.4, kızlarda 21.6±2.7 yıldır.Ortalama BKI değerleri erkeklerde 23.3±3.4 kg/m², kızlarda 20.9±2.6 kg/m² bulunmuştur. Öğrencilerin büyük çoğunluğu normal BKI'ne (?18.5-8 puan) düzeydedir. Toplam ?3 puan (kötü) alanların oranı erkeklerde %63.3, kızlarda%48.5'dir. Erkeklerin %31.2'i, kızların ise %30.6'i sedanter yaşam sürmektedir. Erkeklerde toplam fiziksel aktivite 1786.9 MET-dk/hafta iken, kızlarda 1699.2 METdk/ hafta olarak gözlenmiştir.Araştırmada üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenme indeksleri (KIDMED) ve fiziksel aktivite durumları genel olarak düşük düzeydedir. Üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenmelerini ve fiziksel aktivite düzeylerini arttırmayı sağlayacak politikalar geliştirilmeli, öğrencilerin bilinç düzeyleri arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTVassigh, G. Evaluation of physicalactivitylevelsandhealthynutritionalındex of universitystudents.HacettepeUniversityInstitute of HealthSciences, MScThesis in NutritionalSciences Program, Ankara, 2012.This studywasconducted in fouruniversities in Ankara, withtheaim of evaluatingthephysicalactivitylevelsandnutritionalhabits of universitystudents. Thesamplecomprised of 1000 universitystudents, %52.6 (n: 526) weremalesand %47.4 (n: 475) werefemales. Data on general characteristics of thestudentswerecollected, self-reported body weightsandheightswererecordednutritionalhabitsweredeterminedbyfoodpropensityqu estionnaireand 2 daysphysicalactivityrecallsweredeterminedwith a questionnaire. Alsodataonthequality of thedietwascollectedwith a MediterraneanDietQuality Index(KIDMED)questionnaireand 7 daysphysicalactivityprofilesby an International PhysicalQuestionnaire ( IPAQ). Mean (±SD) ageand body massindex (BMI)of themaleswere22.5±3.4 yearsand 23.3±3.4 kg/m²andfemaleswere 21.6±2.7 yearsand 20.9±2.6 kg/m², respectively. Majority of thestudents (70.2% of malesand 74.9% of females)had normal BMIvalues (?18.5-8) andverylow (