Ratlarda deneysel olarak oluşturulan interstisyel sistit modelinde hiperbarik oksijen tedavisinin etkinliği
Effeciency of hyperbaric oxygen therapy on experimental induced interstitial cystitis in rats
- Tez No: 319106
- Danışmanlar: DOÇ. DR.AYDIN YENİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Rat, mesane, interstisyel sistit, TNF, mast hücre, hiperbarik oksijen, inflamasyon, Rat, bladder, interstitial cystit, TNF, mast cell, Hiperbaric oxygen, inflamation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yılmaz, M. Ratlarda Deneysel Olarak Oluşturulan İnterstisyel Sistit Modelinde Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Etkinliği. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012.Çalışmamızda intravezikal hidroklorik asit kullanarak ratlarda deneysel interstisyel sistit modeli oluşturmayı ve hiperbarik oksijen tedavisinin interstisyel sistit modelinde etkinliğini göstermeyi amaçladık. Bu deneysel çalışmada toplam 30 adet spraque Dawley cinsi rat kullanıldı. 6 rat çeşitli nedenlerle çalışma dışı bırakıldı. Her deney grubunda 8 adet rat olacak şekilde toplam 3 grup oluşturuldu. Grup 1: sadece intravezikal steril distile su verilen, Grup 2: sadece intravezikal hidroklorik asit verilerek interstisyel sistit oluşturulan grup. Grup 3: intravezikal hidroklorik asit ile interstisyel sistit oluşturulduktan sonra hiperbarik oksijen tedavisi verilen grup.Deney sonunda tüm gruplardaki ratların mesaneleri cerrahi olarak çıkarıldı. Mesane dokusu ışık ve elektron mikroskopisi ile değerlendirildi, TNF-? düzeyleri ELISA test kitiyle incelendi. Hiperbarik oksijen tedavisinin deneysel sistit modelinde görülenhistopatolojik değişiklikleri düzelttiği ışık ve elektron mikroskipisi ile gösterildi. Ayrıca doku TNF-? düzeylerini azalttığı ancak mast hücre sayısını azaltmada etkisinin olmadığı görüldü. Hiperbarik oksijen tedavisinin interstisyel sistithastalığındaki inflamasyonu azaltmada, gelişen histopatolojik değişiklikleri düzeltmede etkili olduğunu ve tedavide yer alması gerektiğini bu çalışmayla gösterdik.
Özet (Çeviri)
Yılmaz, M. Effeciency of Hyperbaric Oxygen Therapy on Experimental Induced Interstitial Cystitis in Rats. Eskisehir Osmangazi University Medicine Faculty Department of Urology Medical Specialty Thesis, Eskisehir, 2012.In our study, we aimed to create an experimental model of interstitial cystitis in rats using intravesical hydrochloric acid and to show the effectiveness of hyperbaric oxygen treatment on experimental interstitial cystitis model. Total 30 Sprague Dawley rats were used in these experiments. There were 3 study groups, with 8 rats in each group. Group 1: only the group of intravesical sterile distilled water; Group 2: the group created interstitial cystitis with no treatment; Group 3: hyperbaric oxygen treatment group after the creation of interstitial cystitis with intravesical hydrochloric acid. After completion of experiments, bladders of all rats from all groups are removed surgically. Bladder tissue were evaluated with light and electron microscopy, and TNF-? levels were measured by ELISA test kit. Hyperbaric oxygen therapy improves the histopathological changes seen in experimental cystitis modeldemonstrated by light and electron microscope. In addition, we found reduced levels of TNF-? but there was no effect of reducing the number of mast cells. In this study we have shown that hyperbaric oxygen therapy is effective in reducing inflammation and, hyperbaric oxygen therapy is effective in correcting the histopathological changes in interstitial cystitis disease. We concluded that hyperbaric oxygen therapyshould be included in the treatment.