Orta kulak cerrahisinde uygulanan düşük akımlı desfluran+ remifentanil ve düşük akımlı sevofluran+ remifentanil anestezisinin intraoperatif kardiyovasküler sistem ve postoperatif derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of low flow desflurane + remifentanyl and low flow sevoflurane + remifentanyl anesthesia on the intraoperative cardiovascular system and postoperative recovery for the middle ear surgery
- Tez No: 319105
- Danışmanlar: PROF. DR. Y.YILMAZ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sevofluran, desfluran, remifentanil, düşük akım, Sevoflurane, desflurane, remifentanyl, low flow
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dölek, K. Orta kulak cerrahisinde uygulanan düşük akımlı desfluran+remifentanil ve düşük akımlı sevofluran+remifentanil anestezisinin intraoperatif kardiyovasküler sistem ve postoperatif derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Çalışmamızda, orta kulak cerrahisinde düşük akımlı sevofluran + remifentanil ve düşük akımlı desfluran + remifentanil anestezisinin , intraoperatif kardiyovasküler sistem ve postoperatif derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Anestezi indüksiyonu için 5 mg/kg tiyopental , 0,1 mg/kg veküronyum ve 2 mcg/kg fentanil iv uygulandı. Anestezi idamesinde, hastalar randomize olarak iki gruba (n=20) ayrıldı. Grup 1 e %2-3 sevofluran+ 0,50 mcg/kg/dk. remifentanil iv infüzyonu , grup 2 ye %4-8 desfluran+0,50 mcg/kg/dk. remifentanil iv infüzyonu uygulandı. Hemodinamik ve solunumsal parametreler ( SAB, DAB, OAB, KAH, SpO2, EtCO2, FiO2, EtO2, EtDes, EtSev), indüksiyon öncesi, 6 L/dak. akım ile ventilasyona başladıktan hemen sonra, 1 L/dak. akım ile ventilasyona geçtikten hemen sonra , 1 L/dak. Akım uygulanmasının 5., 10., 30., 60. ve 120. dakikalarında, 1 L/dak. ventilasyonun sonunda ve ekstübasyondan sonra kaydedildi. Hemodinamik ve solunumsal parametreler açısından gruplar arasındaki fark klinik olarak anlamlı değildi. Aldrete skorunun 10 puan olması için geçen zaman, sözel uyarana göz açma zamanı, oryantasyon zamanı ve ekstübasyon zamanı açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. (p>0,05). Sonuç olarak; her iki grup anestezinin orta kulak cerrahisinde iyi derecede hemodinamik stabilite ve benzer derlenme süreleri sağlaması nedeniyle güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Dölek, K. The comparison of the effects of low flow desflurane + remifentanyl and low flow sevoflurane + remifentanyl anesthesia on the intraoperative cardiovascular system and postoperative recovery for the middle ear surgery. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Anesthesia and Reanimation Specialty Thesis in Medicine, Eskişehir, 2012. In the present study, we aimed to compare the effects of low flow desflurane + remifentanyl and low flow sevoflurane + remifentanyl anesthesia on the intraoperative cardiovascular system and postoperative recovery for the middle ear surgery. Anaesthesia induction was maintained with; thiopental 5 mg/kg, vecuronium 0,1 mg/kg and fentanyl 2 mcg/kg inravenously. Patients were randomly divided into two groups (n=20) for the maintenance of anesthesia. %2-3 sevoflurane + 0,50 mcg/kg/min. remifentanyl iv infüsion administered in group 1, %4-8 desflurane + 0,50 mcg/kg/min. remifentanyl iv infüsion administered in group 2. Hemodynamic and respiratory parameters (SAP, DAP, MAP, HR, SpO2, EtCO2, FiO2, EtO2, EtDes, EtSev ) were recorded before the anesthesia induction, just after the beginning of 6 L/min. ventilation and 1 L/min. ventilation, 5th, 10th, 30th, 60th, 120th. minutes of 1 L/min. ventilation, at the end of the 1 L/min. ventilation and after the extubation. The difference between the groups were not clinically significant in terms of hemodynamic and respiratory parameters. The difference between the groups were not statistically significant (p> 0.05) in terms of the elapsed time for Aldrete score to be 10 point, eye opening time to verbal command, orientation time and extubation time . As a result ; we cocluded that in both group anesthesia could be used safely in the middle ear surgery because it provides a good level hemodynamic stability and similar recovery times .